Inrichting, Styling

Zo vaak moet je gordijnen wassen & handleiding

2 januari 2019

Als je gaat wassen, zijn het vaak niet de gordijnen waar je als eerste aan denkt. En dat is ook volkomen terecht. Gordijnen blijven het mooiste als ze zo min mogelijk worden gewassen. Als gordijnen er schoon uitzien en er voldoende wordt geventileerd is het ook niet nodig. In het algemeen is 1 keer per jaar al ruim voldoende. Als je daarvoor kiest, is het verstandig om gewoon een vaste tijd daarvoor te prikken. Aan het begin van de lente bij de voorjaarsschoonmaak is bijvoorbeeld een goede optie. Wil je tussentijds de vouwgordijnen een keer goed stofvrij wilt maken, kan dat door ze met een handdoek te staan. Op die manier komt het stof echt goed vrij en kun je dat eenvoudig opzuigen.

Let op het etiket

Misschien heb je al aandacht gegeven aan het etiket toen je de gordijnen kocht, anders is het zeker een noodzaak om dat te doen voordat je ze gaat wassen. Op het etiket staat een tobbe met een getal. Het getal geeft de temperatuur aan waarop je moet wassen. Staat er een streep onder de tobbe, dan is een antikreukprogramma noodzakelijk. Alleen gordijnen met het strijkijzer symbool mogen worden gestreken, één stip is lauw, twee stippen warm en drie stippen heet. Als er een rondje met een stip staat, is materiaal hittegevoelig, maar mag het wel in de droger, twee stippen betekent normaal materiaal en een kruis door het symbool betekent niet in de droger. Gordijnen bleken in nooit een goed idee. Op vrijwel ieder etiket staat ook een symbool om dat duidelijk te maken.

Tips voor het wassen van gordijnen

Voordat je de gordijnen in de wasmachine doet, moet je de haken naar elkaar toevouwen. Hier omheen knoop je een panty of een waszak. Metalen haken moet je altijd verwijderen voor het wassen.

Om het kreuken zoveel mogelijk te voorkomen, moet je de wasmachine niet meer vullen dan tot een derde deel van het maximale gewicht. Na het wassen hang je ze nat te drogen, als dat buiten mogelijk is, gaan de kreuken er in het algemeen sneller uit. Na het wassen kan het soms wel enkele weken duren voordat alle kreuken zijn verdwenen. Wees geduldig omdat de stof die tijd soms gewoon nodig heeft.

Alle materiaal heeft een zekere krimptolerantie. Zeker bij gordijnen die op maat gemaakt zijn, is het een goed idee om hier rekening mee te houden. Katoen en linnen kan bijvoorbeeld wel 4% krimpen, dat is 10 centimeter bij een gordijn met een lengte van 2,50 meter. Denk daaraan als je gordijnen aanschaft. Gevoerde gordijnen hebben vaak een voering die verschillend krimpt dan het gordijnmateriaal. Dan is chemisch reinigen vaak de enige optie.

You Might Also Like