Uncategorized

Waar wordt op gekeurd bij een bouwtechnische keuring?

19 april 2017

Als je van plan bent om een huis te kopen, dan is het sterk aan te raden om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Deze wordt ook wel bouwkundige keuring genoemd. Niet alleen voor oudere huizen, maar ook bij nieuwbouw is het verstandig om een keuring te laten doen. Het hele huis wordt dan namelijk doorgelicht, waarbij eventuele mankementen naar voren komen. Zo voorkom je dat je na de koop voor vervelende verrassingen komt te staan.

Te controleren punten

Tijdens de keuring wordt een groot aantal punten gecontroleerd door een ervaren inspecteur. Zo wordt de staat van het huis in kaart gebracht. Hierbij wordt onder andere gelet op:

  • De bouwkundige staat van voegen en metselwerk
  • De bouwkundige staat van muren en vloeren
  • De staat van deuren, ramen en kozijnen
  • De staat van de fundering, riolering, leidingen en kruipruimte
  • De veiligheid van stopcontacten
  • De staat van de centrale verwarming
  • Beoordeling van keuken, toilet en badkamer
  • De staat van het dak en de dakbedekking
  • De staat van een eventuele garage en/of schuur

Het oordeel

Over alle punten waarop de inspecteur keurt zal een oordeel worden gegeven. Het oordeel is in het gunstigste geval dat alles in goede staat is en dat er dus voorlopig geen onderhoud nodig is. In het slechtste geval wordt geoordeeld dat een of meer punten in slechte staat zijn en dat er dus op korte termijn onderhoud of vervanging nodig is. Tussen deze twee opties is er nog de middelmatige staat. Dan zal er tussen een en vijf jaar actie nodig zijn. Dit is uiteraard belangrijk om te weten voordat je een huis koopt, omdat je dan weet of je naast de aankoopprijs ook nog extra investeringen moet doen.

Garantie

Als je geen bouwtechnische keuring laat uitvoeren en je komt toch nog problemen tegen, dan is dit je eigen verantwoording. Als je wel een keuring laat doen, dan kun je van tevoren onderhandelen over de prijs of overleggen of de verkoper bepaald onderhoud nog kan uitvoeren. Het is dus wel zo veilig en geruststellend om een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

De start van de aanbouw
Indien er goedkeuring is gegeven kan er gestart worden met bouwen. Het wordt aannemers aangeraden om de bouwplaats dan te beveiligen middels een hek en/of met camerasystemen. Zo hou je ongenodigde gasten buiten de deur en voorkom je dat er zaken gestolen, vernield of verplaatst worden. Indien dit namelijk gebeurt kan dit de werkzaamheden flink belemmeren.

You Might Also Like