In en rondom huis

Investeren in zonnepanelen, wanneer is het juiste moment?

17 april 2017

 

Dat investeren in zonnepanelen loont is ondertussen bij de meeste mensen bekend. Maar wat is nu het juiste moment om zonnepanelen te laten plaatsen? Bij navraag blijkt dat er bij de groep geïnteresseerde 2 hoofdredenen zijn om (vooralsnog) geen zonnepanelen aan te schaffen. Naast het kostenplaatje is bij veel mensen de vrees dat de zonnepanelen op korte termijn sterk in kwaliteit zullen stijgen en dat de panelen in prijs zullen dalen. Hierdoor stellen veel mensen de aankoop uit. Is deze angst terecht?

 

Investeren in zonnepanelen

 

De afgelopen jaren is de kwaliteit van de sterk verbetert en het rendement toegenomen. Na 10 jaar wordt door de meeste fabrikanten 90% opbrengst gegarandeerd en na 25 jaar zelfs 80%! Vandaar dat investeren in zonnepanelen erg interessant is op dit moment.

 

De prijzen zijn de afgelopen jaren sterk gedaald. Met name bij onze buurlanden België en Duitsland is de markt voor zonnepanelen een hele bedrijfstak geworden. De grote afzetmarkt heeft geresulteerd in dalende prijzen. China heeft de afgelopen jaren enorme hoeveelheden zonnepanelen op de Europese en Amerikaanse markt tegen dumpprijzen afgezet. Uiteindelijk hebben Europa en Amerika daar een stokje voor gestoken. China subsidieert de panelen zwaar en dat vinden Europa en Amerika oneerlijke concurrentie, En dus hebben ze de import met heffingen flink duurder gemaakt. En nu is de Chinese zonnepanelenindustrie ingestort en zijn de prijzen gestegen.

 

Toename vraag naar zonnepanelen

 

Wat de markt voor zonnepanelen op termijn gaat doen is moeilijk te voorspellen. Dat de prijzen zo sterk blijven dalen lijkt echter zeer onwaarschijnlijk. De Nederlandse vraag naar zonnepanelen zal echter de komende jaren alleen maar toenemen. Voor particulieren is de subsidie van €650,- en voor bedrijven is de investeringsaftrek (EIA) een extra stimulans om op korte termijn over gaan tot de aanschaf van zonnepanelen. Met rekenmodellen is immers eenvoudig uit te rekenen dat het gebruik van zonnepanelen loont; en dan maar zo snel mogelijk gebruik maken van de huidige fiscale voordelen en het aanwezige zonlicht.

You Might Also Like