Huis

Huis bouwen: waar aan denken?

2 maart 2021

Het komt niet zo heel vaak meer voor maar het is zeker mogelijk in Nederland: een eigen huis bouwen. In sommige nieuwe wijken wordt er een mogelijkheid aangeboden om een nieuwbouwkavel te kopen en je eigen huis te ontwerpen en te laten bouwen. Dit klinkt als een droom voor vele mensen. Helaas is het niet zo makkelijk en ook zeker niet goedkoop. In dit artikel beschrijven we een aantal zaken waar je aan moet denken bij het bouwen van een huis.

 

Rekening houden met bouwrecht

Wanneer je een kavel hebt gekocht en zelf een woning wil bouwen, dan heb je te maken met verschillende partijen. Je kan kiezen voor een aannemer die alles regelt, een architect die het huis ontwerpt en natuurlijk de werknemers die het huis bouwen. Tijdens het bouwen van een woning kom je al gauw een aantal zaken tegen waar je tegenop kan lopen. Wellicht mag het ontwerp dat je in gedachte hebt niet omdat het niet voldoet aan de eisen die de burgemeester heeft gesteld. Of wellicht dat de bouwplannen die zijn gemaakt niet meer doorgaan omdat de aannemer failliet is. Wanneer je te maken krijgt met zulke geschillen dan kan je een advocaat bouwrecht inschakelen.

 

Stedenbouwkundige inpassing

Om te voorkomen dat je droomhuis niet voldoet aan de eisen van de gemeente, dien je van te voren een stedenbouwkundige inpassing te maken. Dat houdt in dat je doorgeeft aan de gemeente:

  • Hoe groot de woning wordt

  • Welke kleuren je wil gebruiken

  • Welke materialen je gaat gebruiken

  • De inrichting van het perceel en de volume van de bouw

 

Nadat een ambtenaar de plannen heeft goedgekeurd kan je beginnen met het uitwerken van het bouwplan en de vergunningenprocedure. Stel de stedenbouwkundige inpassing samen op met een architect en eventueel een aannemer. Zij zullen verstand hebben van wat er mogelijk is en wat niet.

You Might Also Like