Vloeren

Kan een vloerverwarming onder een pu gietvloer?

5 maart 2021

We weten allemaal dat vloerbedekking in een woning belangrijk is. Een goede en mooie vloerbedekking bepaalt voor een groot deel de sfeer in een woning. Toch heeft men in de loop van de jaren naar een warme vloerbedekking gezocht die gemakkelijk te onderhouden is en lang meegaat. Na de gewone vloerbedekking wordt er ook al lang een houten vloerbedekking gebruikt. Daarbij worden massieve houten planken toegepast, maar ook laminaat. Ook tegels werden en worden nog steeds veel gebruikt in woningen. Door de toegepaste vloerverwarmingen in een woning hoeft een tegelvloer niet meer koud aan te voelen. Ondanks deze materialen is er gezocht naar een goede vervanger voor hout en tegels. Deze is gevonden door gietvloeren te gaan gebruiken. Een gietvloer vloerverwarming is een super fijne toevoeging! 

 

Doordat in bedrijven en kantoren al veel jaren gietvloeren gebruikt worden, is er daardoor veel ervaring opgedaan. In bedrijven, kantoren en laboratoriums worden hoofdzakelijk epoxy-gietvloeren gebruikt. Deze materiaalsoort is goed bestand tegen verschillende zuren. Epoxy wordt praktisch nooit voor een gietvloer in een woning toegepast.

Polyurethaan gietvloeren in een woning

In woningen wordt hoofdzakelijk een PU gietvloer gebruikt. Dat wordt gedaan, omdat deze materiaalsoort bijzonder goede eigenschappen heeft. Het is een materiaal dat warm aanvoelt en enigszins elastisch is. Het is waterdicht en kan over een vloer met een vloerverwarming worden aangebracht. De laatste jaren neemt het gebruik van gietvloeren behoorlijk toe. Dat komt, omdat  Polyurethaan in praktisch alle RAL kleuren verkrijgbaar is. Om die reden kan een PU gietvloer in woningen met een klassieke, industriële en moderne inrichting gebruikt worden. De gietvloeren van tegenwoordig zijn onderhoudsvrij en kleurvast. Omdat ze waterdicht zijn, worden ze  veel in keukens en badkamers gebruikt. PU-gietvloeren  worden in een woning naadloos gelegd. Daardoor ontstaat een mooi open karakter.    

De gietvloer vloerverwarming in een kinderkamer

Omdat de pu gietvloer in iedere kamer gebruikt kan worden, is een gietvloer vloerverwarming ideaal om in een kinderkamer te gebruiken. Een kind zal graag in zijn kamer op zo’n vloer spelen. Op zich voelt het materiaal van de gietvloer niet koud aan en zeker niet als er ook nog een vloerverwarming aanwezig is. Wanneer een kind wat op de vloer laat vallen zal het product niet snel stuk zijn door de elasticiteit van het materiaal. Omdat het pu materiaal ook geluidsabsorberend is, zal je geen last hebben van het geluid dat door de spelende kinderen wordt veroorzaakt als de kinderkamer boven is gesitueerd.

 

Het aanbrengen van een gietvloer

Wanneer je een gietvloer wil hebben, wordt er gezegd dat je hem gemakkelijk zelf kunt leggen. Begin daar echter niet zelf aan. Je moet de bestaande vloer egaliseren en vlak maken. De vakman weet precies wat hij moet doen voordat de gietvloer gelegd kan worden. Wanneer je de juiste kleur en design uitgekozen hebt voor de vloer kan de vloer door de vakman gelegd worden als je het materiaal in huis hebt. Hij zal de vloer in orde maken, de ruimtes stofvrij maken en daarna het materiaal aanbrengen. Wanneer hij alles heeft aangebracht moet de vloer drogen. Zodra het materiaal droog is, heb je een fantastisch mooie en stevige vloer die nog veel jaren mee zal gaan. De eventuele scheuren die in de ondervloer zaten zijn nu allemaal weggewerkt. 

You Might Also Like