Huis, Inrichting

Houttinten matchen in 4 stappen

10 december 2020

De warmte van hout maakt een grote comeback, dus er zijn meer houttinten, kasten en accessoires om uit te kiezen dan ooit tevoren. Hout is een van de meest voorkomende en mooie materialen voor interieur. Extrawonen.nl is ook heel enthousiast over hout in het interieur, er zijn alleen zoveel verschillende houttinten dat het lastig is om alles te combineren. Volg onderstaande 4 stappen om de houtinten in jouw huis goed te matchen. 

Stap 1: Zoek eerst je dominante houttint

Vaak is dit de vloer, maar als een tapijt een groot deel van de hardhouten vloeren bedekt, is de dominante houttint vaak het grootste houten meubelstuk, een muur of een kast. Breng vervolgens wat contrast aan. Het mengen van een licht hout met een donker hout ziet er gedurfd uit, wat zo zijn charmes heeft. Kies een lichte, medium en donkere tint om simpel contrast aan te brengen. 

Stap2: Pas vervolgens de ondertonen aan

Het meeste hout is warm. Walnoot is veelzijdig omdat het zo neutraal is, in welk geval de ondertoon in beide richtingen kan zwaaien, afhankelijk van het hout waarmee je het combineert. Als je dominante houttint warm is, blijf dan bij warm hout. Als je dominante houttint koel van toon is, omarm het dan.

Stap 3: Breng de houttinten in de kamer in evenwicht

Een deel van wat een kamer samenhang geeft, is herhaling. Bij het mixen van houttonen moet elke toon minstens twee keer in de kamer voorkomen. Dit hoeven geen grote houten kasten te zijn, alleen een frame kan al genoeg zijn om het evenwicht te balanceren. Vermijd het clusteren van alle houttinten in één gebied. Want dit brengt de kamer uit evenwicht. 

Stap 4: Combineer met de omgeving

De houttinten moeten uiteraard ook goed samenspelen met de omgeving. Zet een zwart gebeitst houten kast bijvoorbeeld niet tegen een al donkere muur, tegen een licht muur komt de kast beter tot zijn recht. Het is ook altijd een mooi gezicht om de houttinten te combineren met een vloerkleed. Het vloerkleed hoeft niet bij de houttinten te passen. Als je hier contrast kunt introduceren, zoals een koel vloerkleed onder warme houtsoorten, kan het helpen om je ondertoon beter scherp te stellen en te laten zien hoe alle houttinten in de kamer één prachtig harmonieus geheel vormen. Meer hulp nodig bij het inrichten van kamers? Kijk zeker op Wonenwiki.nl

You Might Also Like