Uncategorized

Hoe sla je een gitaar aan?

4 juni 2021

Wil jij gitaar leren spelen of ben je daar al mee bezig? Dan zul je jezelf ongetwijfeld een keer de vraag stellen hoe je de snaren van de gitaar nou precies moet aanslaan. Dit kan op verschillende manieren en daar gaan we in dit artikel verder op in. Maar we beginnen even met een andere tip. 

Welke snaren raak je wel aan en welke snaren niet?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je soms niet alle snaren moet aanslaan en in andere gevallen juist wel weer. Dit ligt aan het specifieke akkoord. Wij gaan nu niet alle akkoorden bij langs en aangeven bij welk akkoord je welke snaren moet aanslaan, maar we kunnen je wel een gemakkelijke tip meegeven, zodat je zelf gemakkelijk kunt ontdekken per akkoord. 

Als je een akkoorden blad voor je hebt, dan zie je daar een aantal dingen op.

  • De naam van het akkoord;
  • De 6 snaren van de gitaar;
  • De frets of anders gezegd, de vakjes van de gitaar;
  • Rondjes op de snaren van de gitaar;
  • Cijfers in de rondjes of helemaal bovenaan de snaren. Deze cijfers geven aan welke vinger je op welke snaar moet zetten. Wijsvinger is 1, Middelvinger is 2, Ringvinger is 3 en Pink is 4; 
  • Kruisjes. De kruisjes geven dus aan welke snaren je niet moet aanslaan. 

Aanslaan met duim en wijsvinger

Druk je duim en wijsvinger op elkaar en sla aan met de top van je wijsvinger. Dit doe je als je naar beneden aanslaat. Sla je weer naar boven aan, dan doe je dit met je duim. 

Aanslaan met je duim

Wil je een iets zachter geluid? Dan sla je zowel beneden als naar boven met je duim aan.

Plectrum

Tot slot kun je ook met een plectrum aanslaan. Een plectrum is een hulpstuk (meestal van plastic) die je tussen duim en wijsvingers klemt om er vervolgens de snaren mee aan te slaan. 

You Might Also Like