gezondheid

Effectieve training met weerstandsbanden

24 september 2020

Train met een weerstandsband al je spieren en zowel je onder- als je bovenlichaam. Een weerstandsband is een simpele, maar een enorm effectief soort trainingsmateriaal. Het is een sterk elastiek gemaakt van latex (rubber), dat weerstand biedt als je eraan trekt. Hoe meer je de weerstandsband aanspant hoe groter het weerstandsniveau en hoe zwaarder de training wordt. Het kopen van weerstandsbanden kan in verschillende weerstandsniveaus. De sterkte van het elastiek is te herkennen aan de kleur fitness band. 

 

Waarvoor gebruik je een weerstandsband?

Voetballers, vechtsporters, schaatsers en hardlopers, velen van hen gebruiken weerstandsbanden. Maar ook wanneer je naar de fysiotherapeut gaat zie je fitness banden. Deze elastieken zijn ideaal om je spieren op te rekken of te gebruiken bij herstel na een blessure. Het weerstandsband is een effectieve manier om je spierontwikkeling en vetverbranding te bevorderen. Als je traint met een weerstandsband in plaats van met gewichten met kilo’s, heb je minder snel kans op blessures en overbelasting.

 

Veel mensen lopen met een ruime bocht om het krachthonk heen of doen een paar series buikspieroefeningen en vinden het dan wel weer genoeg. Daarnaast heb je mensen die graag thuis sporten, maar het relatief duur vinden om trainingsmaterialen aan te schaffen. Met de juiste weerstandsband is dit geen excuus meer! Weerstandsbanden zijn goedkoop, makkelijk op te bergen en eigenlijk het meest praktische type trainingsmateriaal. Trainen met een weerstandsband is veelzijdig, effectief en uitdagend.

 

Na een tijdje zul je zien dat de banden beginnen te slijten. Dit kun je beperken door van elastiek te wisselen, ze met talkpoeder in te poederen en niet in de zon te laten liggen.  Als de weerstandsbanden in contact komt met vocht of zweet, is het belangrijk dat je de band afneemt met een vochtige theedoek en het elastiek vervolgens afdroogt.


Voor beginnende trainers en gevorderden

Wanneer je jouw trainingsschema al klaar hebt liggen, kun je gemakkelijk het juiste weerstandsniveau bepalen. Begin je net met trainen? Dan kun je het best met een lichte weerstand beginnen. Je lichaam moet nog wennen aan de krachten die je beoefent met de weerstandsband. Hierdoor kan het zijn dat het in het begin van je training erg moeilijk en zwaar kan zijn. De weerstandsband geeft een zwaardere sterkte als je harder aan de weerstandsband trekt. Je rekt hierdoor de band uit, waardoor de training nog zwaarder wordt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je na enkele weken, een zwaardere weerstandsband kan gebruiken. Hierdoor boek je progressie in de training.

 

De weerstandsbanden zijn zeer eenvoudig te gebruiken op vakantie, in het park of wanneer je een weekend weg bent. Ze nemen nauwelijks ruimte in beslag. Ook super handig te gebruiken voor thuistraining! Trainen met weerstandsbanden is effectief en gemakkelijk.

You Might Also Like