Huis

5 voordelen van een houtkachel

24 september 2020

Een houtkachel komt vooral voor in oudere woningen. Jaren terug werd deze kachel met hout als brandstof als voornaamste verwarmingsbron gebruikt. Tegenwoordig maken de meeste mensen gebruik van een centrale verwarming. Toch zijn houtkachels nog altijd ontzettend populair. Maar waar komt dat door? En welke voordelen heeft een houtkachel? In onderstaande artikel hebben we de vijf grootste voordelen van een houtkachel op een rijtje gezet.

Voordeel 1. Extra sfeer

Een houtkachel zorgt nou eenmaal voor meer sfeer. Het geweldige vlammenspel in de kachel ziet er vanzelfsprekend sfeervoller uit dan de thermostaat. De combinatie van het brandende hout en de warmte zorgt een houtkachel voor extra sfeer in je huis of veranda.

Voordeel 2. Hoog rendement

Met een houtkachel kan je enorm veel warmte creëren door flink door te stoken. Een houtkachel heeft een hoog rendement, zonder dat daar veel brandstof (hout) voor nodig is. Er zijn tegenwoordig zelfs houtkachels verkrijgbaar die een rendement van maar liefst 75% halen. Een huis of veranda verwarmen is geen enkel probleem voor een houtkachel met het juiste vermogen. Ook werkplaatskachels zijn tegenwoordig razend populair. Ideaal voor het verwarmen van de garages, schuur of werkplaats.

Voordeel 3. Goedkope brandstof

Hout is een zeer goedkope brandstof. Een houtkachel heeft relatief weinig brandstof nodig om veel warmte te geven. Zo heeft een houtkachel minder hout nodig dan bijvoorbeeld een open haard. Wel is het belangrijk dat je het juiste hout stookt.

Voordeel 4. Minder rookoverlast

Bij oudere modellen had men nog wel eens last van rookoverlast bij een houtkachel. Tegenwoordig is de techniek immers ontzettend verbeterd, waardoor er veel minder rookontwikkeling is. Sterker nog, je zal weinig tot geen last hebben van rook.

Voordeel 5. Lage aanschafprijs

In vergelijking met andere verwarmingsinstallaties is een houtkachel relatief goedkoop in aanschaf. In elke houtkachel winkel is er wel een houtkachel te vinden dat betaalbaar is. In de webshop van Woodburner vind je erg goedkope houtkachels geschikt voor in huis, in de veranda of in je werkplaats!

You Might Also Like