Huis

Je woning verhuren? Zó zorg je voor een correct energielabel

4 juni 2021

 

Wanneer je een huis gaat verhuren of verkopen ben je verplicht een definitief energielabel te kunnen tonen. Zo geef je potentiële huurders en kopers meer inzicht in de energiezuinigheid van de woning, wat natuurlijk ook van invloed kan zijn op hun uiteindelijke keuze. Maar wat houdt dit energielabel precies in? En hoe kun je deze aanvragen? 123Wonen vertelt je er graag meer over.

 

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft aan in hoeverre een woning zuinig of onzuinig is. Het energielabel bestaat uit verschillende categorieën, variërend van een zeer hoog energieverbruik (label G) tot een zeer laag energieverbruik (label A+++).  In 2015 heeft de overheid alle woningeigenaren in Nederland een voorlopig energielabel meegegeven, om mensen bewust te maken van hun energiezuinigheid en zo verduurzaming te stimuleren. Deze gegevens uit 2015 zijn echter vaak niet accuraat meer. Wanneer je een woning wilt verhuren of verkopen moet het voorlopige energielabel daarom omgezet worden naar een definitief energielabel. 

 

Hoe kom ik aan een definitief energielabel? 

Een definitief energielabel kan worden toegekend door een erkende energieadviseur. Eerder kon deze online worden aangevraagd, maar per 1 januari 2021 is besloten dat een fysieke afspraak met een adviseur gemaakt moet worden. Tijdens zo’n afspraak komt een energieadviseur langs om alle nodige gegevens op te nemen. Op basis hiervan wordt dan een uiteindelijke berekening gemaakt en een rapport opgesteld. De kosten van het energielabel zijn afhankelijk van het type woning, maar komen al snel rond de €200 te liggen. Het label is 10 jaar geldig.

 

Waarom moet ik een energielabel aanvragen?

Bij het verhuren of verkopen van een woning is het verplicht om een definitief energielabel aan te vragen. Doe je dit niet, dan riskeer je hiermee een hoge boete. Voor huurders en kopers is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het energielabel van de woning. Een zuinige woning is uiteraard beter voor het milieu door de lagere CO2-uitstoot, en dit zorgt ook voor lagere energierekeningen. Maar ook als huiseigenaar is het handig om op de hoogte te zijn van het energielabel van de woning. Zo geeft het label ook aan hoe je je huis verder kunt verduurzamen, en een energiezuinig huis zorgt al snel voor een hoger wooncomfort én een stijging van de woningwaarde. 

 

Hoe kan ik mijn woning verduurzamen?

De zuinigheid van een woning is afhankelijk van veel verschillende factoren. Allereerst is het belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is. Een heel aantal woningen in Nederland heeft nog geen  gevel- en vloerisolatie, en ook komt enkel glas nog regelmatig voor. Dit zorgt ervoor dat er heel veel warmte verloren gaat. Daarnaast verbruiken sommige oudere cv-ketels veel energie, en daarom kan het zeer rendabel zijn om deze te vervangen door een zuinigere HR ketel. Bovendien kan het installeren van zonnepanelen ervoor zorgen dat de energiezuinigheid van de woning flink stijgt. Dit zijn natuurlijk wel grote investeringen, maar uiteindelijk verdien je deze kosten zeker terug. 

 

Meer weten?

Wil jij graag jouw huis verhuren, en heb je een energielabel nodig? Neem gerust contact op met 123Wonen. Wij kunnen je doorverwijzen naar een deskundige energieadviseur, die je alles kan vertellen over jouw energielabel. Als verhuurmakelaar ondersteunen we je bovendien graag bij het verhuren van de woning. Zo helpen we je graag bij het vinden van een betrouwbare huurder, en zijn we er voor advies en begeleiding bij het verdere verloop van het verhuurtraject. Met hulp van 123Wonen vind je veilig en snel een geschikte huurder voor jouw woning!

You Might Also Like