Uncategorized

De tuin winterklaar maken met deze handige tips!

11 oktober 2018

Nu de winter nadert, is het belangrijk dat de tuin winterklaar wordt gemaakt. Het een en ander moet opgeruimd en netjes gemaakt worden. Voor dit klusje zou je een tuinman kunnen inschakelen, maar met een paar simpele tips kun je dit makkelijk zelf!

Eenjarige planten verwijderen

Voordat de eerste nachtvorst nadert, is het aan te raden de eenjarige planten te verwijderen. Doe je dit niet, dan gaan de stengels rotten en wordt het vies. De planten kun je er met wortel en al uittrekken, op de lege plekken zou je de eerste voorjaarsbollen al kunnen planten. Dan ben je de aankomende lente garandeert van een kleurrijke tuin! Haal ook de laatste appels en peren uit de bomen.

Buitenkraan afsluiten

Sluit op tijd de buitenkraan af, om bevriezing van de leiding te voorkomen. Draai hiervoor de afsluitkraan tussen de hoofdkraan en buitenkraan dicht. Vervolgens draai je de buitenkraan en de aftapkraan open om al het water eruit te laten lopen. Zo weet je zeker dat de leiding helemaal leeg is.

Gevallen bladeren verwijderen

Het onderhouden van de tuin is erg belangrijk, zo moet je gevallen bladeren bijvoorbeeld meteen verwijderen van het gazon. Gras heeft namelijk licht nodig en het moet ook kunnen ademen. Het oude blad mag je overigens wel gewoon in de borders laten liggen, dit dient namelijk ter bescherming voor de wortels tegen de kou.

Gazon voorbereiden

Zoals we net al aangaven, is het goed om gevallen bladeren meteen weg te halen van het gazon zodat het kan blijven ademen en het licht krijgt. Zolang de temperatuur niet onder de 6 graden is, moet je het gras ook blijven maaien. Het stopt namelijk pas met groeien, als het tegen het vriespunt komt. Om mosvorming te voorkomen, is het nu ook het moment om kalk te strooien.  

Zou jij ook wel een mooi gazon willen? Dan kun je nog tot eind oktober zaaien!

Vijver winterklaar maken

De gevallen herfstbladeren verwijder je uit de vijver. Komen deze bladeren namelijk op de bodem terecht, zorgt dit voor een rottingsproces met giftige gassen. Niet goed voor de vissen dus! De vissen zullen het prima overleven in de winter, mits de vijver wel diep genoeg is (100-150 cm). Wanneer de temperatuur onder de 6 graden is, hoef je je vissen geen eten meer te geven.

You Might Also Like