In de tuin

Zelf grind of split leggen

12 maart 2021

Het is enorm eenvoudig om grind of split te bestellen. Mensen kunnen hun de oppervlakte grind of split berekenen en vervolgens de juiste hoeveelheid thuis laten bezorgen. Maar eenmaal afgeleverd krijgen we vaak de vraag wat de beste manier is om grind te leggen. In zes korte stappen leggen we uit hoe je het beste je grind of split voor een lange tijd kan leggen. 

 

Stap 1 – Zorg dat je de juiste materialen hebt

De juiste tools zijn het halve werk. Om alles vlekkeloos voor te bereiden en vervolgens te leggen heb je nodig: een schop/schep, een (houten) lat, een schaar, een anti-worteldoek en natuurlijk het grind of split naar wens. Als het goed is hoeft er dus geen speciaal apparatuur aangeschaft te worden en bevinden de artikelen zich binnen een gemiddeld huishouden! 

 

Stap 2 – Egaliseer de ondergrond 

Heb je alle benodigde materialen in huis (gehaald) dan kan je bezig om de ondergrond ‘recht’ te maken. Het is belangrijk om de ondergrond gelijk te trekken. Geen zorgen, het is geen millimeter werk. Door de werking van het grind of split zal je altijd weer wat ongelijkheid krijgen met de jaren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er tientallen centimeters verschil tussen zit. Dit kan eventueel opgevuld worden met een extra toplaag als het echt niet anders kan, maar de voorkeur gaat hier niet naar uit. Om de ondergrond recht te maken gebruik je een schop. Heb je nog ergens een latje hout over? Dit kan je eventueel ook gebruiken om de boel tot hoge mate te egaliseren. Ben je tevreden over het resultaat, ga dan door naar stap 3. 

 

Stap 3 – Bereid het anti-worteldoek voor 

Nadat de bodem recht is getrokken kan het worteldoek erbij gehaald worden. Bij voorkeur wordt het worteldoek in rechte banen uitgerold over de gehele oppervlakte waar de sierstenen opgelegd moeten worden. Zorg er daarnaast wel voor dat het doek netjes recht langs elkaar ligt zodat dit naderhand niet meer verschoven hoeft te worden. Dit bespaart naderhand veel werk. Wanneer er gewicht op ligt dan wordt het namelijk lastig om nauwkeurig te schuiven met het worteldoek. Ga naar stap 4 als het recht naast elkaar ligt. 

 

Stap 4 – Zet het worteldoek “vast” met grind of split 

Je hebt de worteldoeken goed naast elkaar gelegd en bent klaar om het doek vast te leggen zodat het niet plots wegwaait of beweegt. Controleer nog eenmaal of het anti-worteldoek recht ligt. Leg het worteldoek vast. Pak handjes met siergrind en leg verdeeld over de oppervlakte handjes vol met het grind of split. Hiermee zorg je ervoor dat het worteldoek, indien nodig, nog wel bewogen kan worden en niet verschuift nadat er meer kilo’s op wordt gestort. Zorg voor overlapping van 10 centimeter met de stroken. Dit is uiterst belangrijk. Hou je je hier niet aan, dan kunnen er oneffenheden ontstaan in het gehele oppervlak. Daarnaast komt er door deze handeling geen siergrind of siersplit onder het doek te liggen. 

 

Stap 5 – Leg het worteldoek tot in elke hoek 

Loop het worteldoek na. Zorg dat de randen goed aansluiten op de rand van de oppervlakte waarvan je wilt dat het wordt opgevuld met de sierstenen. De hoeken zijn enorm belangrijk dat dit aansluit omdat je niet wilt dat het opkrult en grind onder het worteldoek. Dit heeft overigens als voornaamste reden om de groei van onkruid tegen te gaan. Wanneer je er zeker van bent dit gehele proces volledig afgerond te hebben kun je verder gaan met stap 6.

 

Stap 6 – Vul de oppervlakte op met siergrind

 

De laatste stap! Zorg dat je nu evenredig het grind of split over de oppervlakte verspreidt. 

Wanneer je de oppervlakte helemaal hebt bedekt met worteldoek kun je door naar het bedekken van je siertuin. Zorg dat de gehele oppervlakte ca. 5 cm hoog wordt bedekt met het siergrind. Gebruik minimaal 5 centimeter hoogte. Hierdoor word je siertuin niet alleen fraai, maar is deze ook nog eens goed beloopbaar. Deze laagdikte zorgt er tevens ook voor dat er geen worteldoek bloot komt te liggen.

You Might Also Like