Uncategorized

Welke woonverzekeringen zijn verplicht?

16 juli 2019

Bij de aanschaf van een huis komt veel kijken. Zo is het verstandig om een aantal verzekeringen te nemen. Woonverzekeringen zijn niet wettelijk verplicht, maar wel zeer verstandig om te nemen zodat je niet met onverwachte hoge kosten komt te zitten bij overlijden, brand of andere vervelende gebeurtenissen. Sommige verzekeringen kunnen wel verplicht worden door de hypotheekverstrekker. In dit artikel 4 verzekeringen die je sowieso moet nemen als je een nieuw huis gaat kopen.

Opstalverzekering

De opstalverzekering is geen wettelijk verplichte verzekering, maar wordt door hypotheekverstrekkers vaak wel verplicht. Deze verzekering dekt namelijk schade aan het huis waar jij niks aan kunt doen, bijvoorbeeld brand, storm of andere weersomstandigheden. Zo ben je gedekt als enorme hagelballen de ruiten breken of er onverhoopt brand uitbreekt. Lees goed de polisvoorwaarden door, zo moet soms de fundering apart worden meeverzekerd.

Inboedelverzekering

Dit is een verzekering die we ook aanraden voor mensen met een huurhuis. Met een inboedelverzekering bescherm je alles in huis tegen diefstal en schade buiten jouw schuld om, zoals bij extreme weersomstandigheden of brand. Let hierbij op of bepaalde kostbare objecten ook meeverzekerd worden, zoals dure muziekinstrumenten en kunst. Deze kunnen nog wel eens een uitzondering zijn, lees dus goed de voorwaarden door en laat deze objecten eventueel aanvullend verzekeren.

Overlijdensrisicoverzekering

Je wilt natuurlijk niet dat je partner en/of kinderen financiële problemen krijgen als jij plotseling komt te overlijden. Een overlijdensriscoverzekering keert dan een bedrag uit zodat de hypotheek nog gewoon betaald kan worden. Deze verzekering is niet verplicht en ook niet geschikt voor iedereen. Je kunt daarom het beste uitzoeken hoe hoog het nabestaandenpensioen is in jouw geval. Ook is het niet per se nodig als jullie meer dan genoeg spaargeld hebben.

Woonlastenverzekering

Nog iets wat je liever niet ziet gebeuren, maar waar je je toch voor moet verzekeren: werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Met een woonlastenverzekering zorg je ervoor dat je de hypotheek nog kunt betalen als je ineens minder inkomen hebt. Deze verzekering heeft wel alleen nut als de uitkeringsduur net zo lang is als de duur van de hypotheek, anders is het enkel uitstel van executie en moet je alsnog het huis uit.

Jij wilt natuurlijk de goedkoopste woonverzekering. Daarom is het slim om online verschillende verzekeringen te vergelijken. Dit hoef je niet helemaal zelf te doen, een goede vergelijkingssite kan jou daarmee uitstekend helpen. Je hoeft dan alleen wat gegevens in te vullen de website berekent welke verzekering het goedkoopste is voor jouw situatie.

You Might Also Like