Uncategorized

Kosten lekdetectie

4 maart 2020

Heb je een lekkage en weet je niet precies waar deze vandaan komt? Dan is het handig om een lekdetectie uit te laten voeren. Een lekdetectie kan uitgevoerd worden door een lekdetectiebedrijf of een loodgieter. Voordat je deze klus laat uitvoeren is het om te weten wat je kunt verwachten. In deze blog vind je meer informatie over de kosten van een lekdetectie en de meest gebruikte methodes bij het opsporen van een lekkage. 

 

Wat kost een lekdetectie?

De kosten voor het uitvoeren van een lekdetectie variëren tussen de €75 en €300 incl. materiaal en btw. De prijs is vooral afhankelijk van de situatie en de tijdsduur van de klus. 

 

Kleine lekkage: Ben je er snel bij en kan het lek binnen een uur gevonden worden? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het lekken van een verwarmingsbuis. Reken dan op een kostenplaatje van ongeveer €75 excl. voorrijkosten. 

 

Gemiddelde lekkage: Lekkages in de keuken of toilet komen veel voor. Om deze lekkages op te sporen wordt er meestal gebruik gemaakt van een vochtmeting. Gemiddeld doet de lekdetectiespecialist hier 2 uur over. De kosten liggen dan op ongeveer €150 incl. materiaal en btw. 

 

Grote lekkages: Bij grotere lekkages zoals bijvoorbeeld een badkamerlekkage, zit je eerder aan de hogere kant van de prijstabel. Dit is gebaseerd op de gemiddelde tijdsduur voor het verhelpen van een badkamerlekkage en het vervangen van de douchebak. Daar zit gemiddeld 4 uur arbeid in. Reken dan op ongeveer €300 excl. voorrijkosten en de kosten voor de douchebak. Een douchebak kost gemiddeld tussen de €75 en €350. 

 

Vergoeding verzekering

In veel gevallen wordt een lekdetectie gedekt door de verzekering. Informeer daarom eerst even bij jouw verzekeraar of je hiervoor in aanmerking komt. Je kunt hiervoor de mogelijkheden bekijken van de inboedel- of opstalverzekering. 

 

Hoe wordt een lek opgespoord? 

De benodigde apparatuur voor het opsporen van een lekkage verschilt per situatie. Hieronder vind je de vier meest voorkomende methodes om een lek op te sporen. 

  • Vochtmeting
  • Camera inspectie
  • Ultrasone detectie
  • Rookproef

 

Vochtmeting

Bij een vochtmeting wordt er gebruik gemaakt van een vochtmeter. Dit apparaat meet de concentratie van vocht in verschillende materialen zoals steen, hout en gips. Het lek bevindt zich op de plaats waar een hoge waarde gemeten wordt. 

 

Camera inspectie

Wanneer de lekkage zich ergens in het riool bevindt, wordt er meestal gebruik gemaakt van een camera. De vakman gaat met een camera door de rioolbuizen, waardoor hij  goed kan bekijken waar de lekkage zich precies bevindt. 

 

Ultrasone detectie

Het is ook mogelijk om een lekkage op te sporen met behulp van geluidsgolven. Bij een ultrasone detectie wordt er een zender in de woning geplaatst die vervolgens geluidsgolven zend naar de ultrasoon vanger, die de specialist buiten de woning ontvangt. De lekkage bevindt zich op de plek waar het geluid het sterkste is. 

 

Rookproef

Heb je een lekkage bij het dak? Dan wordt er gebruik gemaakt van een rookproef. Er wordt dan rook langs het dak geblazen. Je kunt vervolgens precies zien waar de rook naar buiten komt. Daar bevindt het lek zich. 

You Might Also Like