Uncategorized

4 tips om jouw bomen mooi en gezond te houden

16 juli 2019

Als je een mooie, grote en oude boom in de tuin hebt staan wil je die natuurlijk het liefst zo mooi en gezond mogelijk houden, zodat deze nog heel wat generaties mee kan. Of wanneer je juist net een nieuwe boom geplant hebt waarvan je wilt dat die uitgroeit tot een prachtige grote boom. En van een mooie appel- of perenboom wil je uiteraard letterlijk de vruchten kunnen plukken. En van een bloeiende boom wil je natuurlijk ook elk jaar kunnen genieten. Met deze tips houd jij je boom mooi en gezond.

Tip 1: Snoeien, snoeien, snoeien

Dit is de allerbelangrijkste tip wat betreft boomonderhoud. Het hoeft echt niet jaarlijks, tenzij de boom te snel groeit en te groot wordt voor de tuin. Maar zodra er een dode of zieke tak te zien is, moet deze er zo snel mogelijk af. Je wilt niet dat alle energie van de boom in een zieke tak gaat zitten. En je wilt natuurlijk niet dat de ziekte zich verspreidt. Oud hout verwijderen kan helpen bij de verjonging van bomen. Vooral fruitbomen hebben veel baat bij het snoeien van oudere takken, hierdoor geven ze meer vruchten. Gebruik altijd goed scherp materiaal bij het snoeien van bomen.

Tip 2: Bewateren

Vooral met de steeds drogere zomers is het slim om je bomen af en toe te bewateren, want met regenwater alleen redden ze het dan niet. Wat oudere bomen zullen een korte periode van droogte wel overleven, maar vooral recent geplante bomen hebben veel water nodig. Vergeet dus bij het bewateren van planten niet de bomen ook even mee te nemen.

Tip 3: Bestrijdt ongedierte

Ongedierte zoals vervelende insecten kunnen je bomen flink aantasten. Denk bijvoorbeeld aan de eikenprocessierups, die niet alleen voor de mens vervelend is maar ook de bladeren van je eikenboom zal verpesten. Andere beesten zoals kevers en wormen kunnen de stam leegvreten waardoor de boom dood gaat. Die kleine beestjes kunnen dus veel schade brengen aan je boom. Controleer daarom regelmatig de boom op vervelende beesten en laat ze vervolgens verdelgen, het liefst op een natuurlijke manier uiteraard.

Tip 4: Laat je boom onderhouden

Niet iedereen heeft zin of tijd om zich te verdiepen in boomverzorging. Gelukkig heb je daar professionals voor. Deze komen regelmatig langs om de boom te onderhouden en kunnen ook kijken of er gesnoeid moet worden en of er eventueel iets mis is met de boom. Deze kun je ook inschakelen als je de boom wilt verplaatsen of weg wilt laten halen.

 

You Might Also Like