Huis

Wat kost een zelfbouwwoning?

8 maart 2017
Huis bouwen

Als je een woning gaat bouwen weet je van te voren dat het geld kost. Hoeveel geld dat exact is hangt af van meerdere dingen.

Elke woning die zelf gebouwd is, is anders. Hoe duur het totaalplaatje is hangt af van de keuzes die gemaakt worden. Een afwerking die simpel is valt goedkoper uit dan een luxere afwerking. Vaak is het voor jezelf moeilijk in te schatten wat de totale kosten gaan worden. Gelukkig is hier online het een en ander over terug te vinden. Door een handige rekentool krijg je al een veel beter inzicht. Dit artikel gaat over de gemiddelde bouwkosten van een woning. Een rekenvoorbeeld geeft je al meer duidelijkheid op de vraag; wat kost een huis bouwen? Hieronder hebben we daarom de stappen uiteengezet.

Zelfbouw en kosten

De grond én het huis laten bouwen zullen het meeste geld kosten. De prijs van een stuk grond verschilt nogal. Dit is afhankelijk van de locatie. Specifieke prijzen kunnen we dus niet noemen. Buiten de grond en het bouwen komen er nog wat andere zaken bij die geld kosten. Denk hierbij aan de notariskosten, het prijskaartje voor het ontwerpen, leges, aansluiting op nutsvoorzieningen, verzekeringen én zorg ervoor dat er wat geld apart staat voor onverwachte kosten. Laatst genoemde zaken worden uitgebreid in een volgend artikel besproken.

Gemiddelde prijzen voor een zelfbouwwoning

We kunnen niet uitgaan van een standaard woning. Gelukkig is er wel een bedrag, dat jaarlijks schommelt, waarmee we kunnen rekenen. De kosten voor de bouw van een gemiddelde zelfbouwwoning bedragen per vierkante meter €1200. We hebben het dan over een huis waarbij het afwerkingsniveau, gebruik van materiaal en uitvoering gemiddeld is. Het materiaal waar we het over hebben gaat over het huis zelf maar niet over bijvoorbeeld de keuken. Wil je het liever wat goedkoper? Reken dan op ongeveer duizend euro per vierkante meter. Wil je toch meer luxe? Denk dan aan €1750 per vierkante meter. Je kan het in principe zo duur maken als je zelf wil. Het is ook mogelijk om te werken met gebruikte materialen die nog prima voldoen. Zo zakt het prijskaartje natuurlijk meteen.

Een voorbeeld

Het genoemde gemiddelde bedrag per vierkante is te gebruiken om in te schatten wat de totale kosten gaan worden. Blijf je plan binnen het bedrag wat je in gedachte hebt? Of is het raadzaam om alles eens nader te bekijken omdat het toch wat prijzig is?
Wat je nodig hebt om een berekening te maken is het volgende:

  • Hoe duur is het perceel?
  • De kosten van de bouw (zie eerdere tekst)
  • Twee tot drieënhalf procent voor heffingen en leges
  • Vier procent reservering van de bouwkosten voor onverwachte kosten
  • Tien tot vijftien procent van de bouwkosten voor de architect en adviseur
  • Kosten van de financiering, reken op zeven tot negen procent van de totale bouwkosten en grondkosten

Let op, de kosten voor bijvoorbeeld de keuken, badkamer, tuin, vloeren enzovoort komen er nog bij. Stel dat je een perceel van driehonderd vierkante meter hebt en een woning van ongeveer honderdvijftig vierkante meter en je gaat uit van een gemiddelde afwerking, reken dan op ongeveer drie ton aan kosten.

You Might Also Like