Huis

Verschil tussen stofzuigers zonder en met zak

31 maart 2021

Het verschil tussen de twee ontwerpen Stofzuigers hebben een rudimentair principe: binnenin zit een motor die een ventilator aandrijft. De stofzuiger zuigt vervuilde lucht door een buis, voert deze door een filtersysteem, verwijdert grof vuil en laat schone lucht ontsnappen. 

  • Stofzuigers met zakken: volgens Stiftung Warentest is het marktaandeel van stofzuigers met zakken 64 procent. Het voordeel is dat het vuil in een zak terechtkomt en gemakkelijk kan worden weggegooid. Maar de stofzak heeft ook een nadeel: hoe voller hij is, hoe meer de zuigkracht daalt. De tassen zijn ook niet goedkoop. Naast de eenmalige aankoopprijs moeten consumenten regelmatig nieuwe tassen kopen. 
  • Stofzuigers zonder zak: deze apparaten zijn zo ontworpen dat er geen zuigkracht verloren gaat. Er is ook het voordeel dat u geen tassen hoeft te kopen. Het principe van de stofzuiger is vergelijkbaar met de apparaten met zakken: het verschil is dat lucht en vuil worden gescheiden door een filter. Deze laatste komt in de stofbak terecht en kan met het huisvuil worden weggegooid. Een tweede filter reinigt de afgevoerde lucht en geeft deze min of meer netjes af in de ruimte. Het legen van de stofbak is niet hygiënisch, daarom zijn de apparaten niet geschikt voor mensen met allergieën. 

Welke stofzuigers en merken zijn populair? 

Uit verkoopcijfers blijkt dat stofzuigers met zak populairder zijn, althans in Duitsland. Vergeet niet te vermelden dat klanten bij het kopen niet alleen op deze woning letten. Zoals uit een dena-enquête bleek, kijken de meeste mensen alleen naar wattage. Slechts een derde van de klant is geïnteresseerd in energie-efficiëntie. Interessant is ook het klantenonderzoek naar stofzuigermerken van het Duitse instituut voor servicekwaliteit. Klanten werd gevraagd naar hun tevredenheid over hun stofzuiger. Slechts één merk kreeg een zeer goede kwaliteitsbeoordeling in de algemene beoordeling. De goede kwaliteitsbeoordeling van alle andere merken is positief. Slechts één bedrijf werd als voldoende beoordeeld. 

Een kwestie van kosten: welke stofzuiger is goedkoper 

De vraag naar de prijs van de stofzuiger is afhankelijk van verschillende factoren. In principe zijn er toestellen met en zonder tas in verschillende prijsklassen. Als het om kosten gaat, zien consumenten altijd de kosten op lange termijn over het hoofd. De aanschafprijs van stofzuigers met zak is zelfs iets lager omdat hun markt groter is. Hiervoor moet je regelmatig tassen kopen en deze vervangen, wat op de lange termijn de kosten opdrijft. Er zijn zeker manieren om de prijs van stofzuigerzakken te verlagen. Instructies voor het maken van uw eigen tassen zijn te vinden op internet. Bovendien zijn er goedkope varianten van externe fabrikanten die minder kosten dan de originelen van de stofzuigerfabrikant. Op de lange termijn kan de stofzuigerzak nog steeds hoger zijn dan de prijs van een apparaat zonder zak. Maar het is ook vaak een kwestie van letten op de juiste stofzuiger aanbieding.

De individuele toepassing: dierenhaar, mensen met allergieën en Co. Een groot verschil tussen stofzuigers zonder zak en zonder zak is hoe goed ze geschikt zijn voor verschillende gebruikssituaties. Er spelen verschillende criteria een rol, bijvoorbeeld: 

  • hoe vaak er wordt gestofzuigd 
  • hoe groot het te stofzuigen oppervlak is 
  • wat voor soort vuil wordt er opgezogen 

Hoe groter het te stofzuigen oppervlak en hoe vaker de stofzuiger moet worden gebruikt, des te waarschijnlijker zijn apparaten zonder zak. Bovendien zijn ze geschikt voor alle mensen die met kinderen en dieren leven. Kinderen en dieren creëren veel vuil dat gemakkelijker en efficiënter kan worden verwijderd met een stofzuiger zonder zak. De stofzuiger met zak is geschikt voor een schoon huis waar zelden gezogen wordt, ongeveer één keer per week. De zak zal langzaam worden gevuld, dus het is niet zo duur om te vervangen. Allergiepatiënten zijn een speciaal geval: zij zijn de primaire doelgroep van stofzuigers met zakken. Deze mensen hebben stofzuigers met HEPA-filters nodig, want alleen zij slagen erin de lucht zo te filteren dat deze nagenoeg stofvrij in de kamer belandt. Natuurlijk zijn er ook zakloze stofzuigers met HEPA-filters. Het probleem met hen is legen. Terwijl de stofzak met stofzuigerzakken direct in de vuilnisbak wordt gegooid, kunnen mensen met een allergie met de andere apparaten in contact komen met stof.

You Might Also Like