Inrichting

Wanneer kiezen voor binnenlak?

29 december 2020

Van plan je oude meubels weg te gooien of te vervangen? Dat hoeft niet per se nodig te zijn. Met behulp van binnenlak blaas je een oud interieur een compleet nieuw leven in. Niet alleen voor meubels zoals een tafel of kastje kan lak handig van pas komen, ook deuren en kozijnen kunnen een grote transformatie ondergaan wanneer deze gelakt zijn. Door middel van binnenlak ziet jouw interieur er weer zo goed als nieuw uit. Dit bespaart je niet alleen een hoop geld, de woning ziet er ook nog eens stijlvol uit. Toch twijfelen mensen vaak tussen verf of binnenlak. Wanneer je voor binnenlak moet kiezen wordt hieronder toegelicht. 

De kenmerken van binnenlak

Het is mogelijk een woning op diverse manieren verder af te werken. Lak wordt veelal gebruikt voor het schilderen van deuren, kozijnen of raamafwerking. De reden hiervoor is simpel: deze onderdelen van een woning moeten tegen een stootje kunnen. Het is daarom raadzaam om altijd met professionele binnenlak te werken. Dit verzekert je van kwalitatieve lak die goed blijft zitten en het interieur beschermt tegen beschadigingen. Er bestaan verschillende soorten binnenlak en buitenlak. Zo is er een lak die speciaal ontworpen is voor hout, metaal of kunststof. Daarnaast kan verflak ook gebruikt worden als eerste laag, er staat dan op de verpakking aangegeven dat het gaat om een primer of grondverf. Tevens kan de glansgraad van binnenlak ook variëren. Van hoogglans tot aan mat en alles ertussen in. Binnenlak kan geproduceerd zijn op basis van terpentine of op waterbasis. 

Verschil binnenlak en verf

Waar lak vooral gebruikt wordt op deuren en kozijnen, komt verf beter tot zijn recht op muren en plafonds. Kortom, het oppervlak die geschilderd moet worden is een bepalende factor. De manier waarop verf en lak opdroogt is ook verschillend, want de substanties bestaan uit andere materialen. De oplosmiddelen, pigmenten, bindmiddelen en additieven zorgen voor een onderscheid in materie.

Een helpende hand

Zeker bij grotere oppervlaktes kan het lastig zijn om de lak er goed en strak op te smeren. Met Caparol of Trimetal ben je er altijd van verzekerd dat de lak goed dekt en de gewenste bescherming biedt. Wij raden het daarom aan om gebruik te maken van professionele verf- of lakmerken. Caparol binnenlak en Trimetal lakverf zijn beide uitermate geschikt voor professionals, maar ook zeker voor particulieren. De merken onderscheiden zich door een hoge dekkingsgraad en hebben een ruime variatie aan kleuren en soorten afwerkingen. 

Ga voorzichtig te werk

Lakken zelf is niet moeilijk, maar het kent wel een aantal risico’s. Ga daarom altijd voorzichtig te werk en gebruik de juiste materialen. Afhankelijk van het oppervlak dat onder handen wordt genomen, brengt u de lak aan met een roller of kwast. 

 

You Might Also Like