Huis

Waar moet je rekening mee houden als je een appartement koopt? 

14 juni 2021

Wanneer je een appartement koopt, wordt je automatisch lid van de VvE van dat appartementencomplex. VvE staat voor de Vereniging van Eigenaren en iedereen die in het gebouw woont is verplicht om lid te zijn van deze vereniging. De VvE behartigt de gemeenschappelijke belangen van alle appartementseigenaren, daarom is het slim om te onderzoek hoe de VvE van het appartementencomplex functioneert voordat je een appartement koopt. 

Is de VvE actief? 

Sommige appartementencomplexen hebben een slapende Vereniging van Eigenaren. In dat geval vindt er geen overleg plaats tussen de bewoners van het complex. Daarnaast wordt er ook geen vast bedrag overgemaakt naar de VvE, waardoor er geen geld in het potje komt voor gemeenschappelijke kosten. Wanneer er dan een spoedreparatie uitgevoerd moet worden, komen er ineens onverwachte kosten bij kijken voor de bewoners. Daarom is het slim om de VvE actief te maken. Dit kun je zelf oppakken, of je schakelt een externe partij op die de betreffende VvE wakker kan maken en kan organiseren. 

Welke ruimtes zijn gemeenschappelijk?

Wanneer je een appartement gaat kopen, is het handig om uit te zoeken welke delen van het appartementencomplex privé zijn en welke delen gemeenschappelijk zijn. Dit staat aangegeven in het splitsingsreglement. Het dak is bijvoorbeeld gemeenschappelijk en ook de bewoners van de onderste verdieping betalen mee aan het onderhoud van het dak. Zorg dus dat je de splitsingsakte en het splitsingsreglement kunt inzien voor je het appartement koopt. Op die manier weet je waar jij als bewoner aan mee moet betalen. 

Beheer van de Vereniging van Eigenaren 

Het is ook belangrijk om te kijken wie de VvE beheren. Het bestuur van de VvE kan bestaan uit bewoners met functies als voorzitter, notulist en penningmeester. Ook is het mogelijk dat je het beheer van de VvE uitbesteed aan een externe VvE beheerder zoals Centiss. In dat geval weet je dat alles professioneel en goed geregeld wordt en dat jij jezelf over het beheer van de VvE in ieder geval geen zorgen hoeft te maken.

You Might Also Like