Grote klussen

Waar let je op bij het leggen van een laminaat vloer in een appartement?

11 november 2021

Dit artikel gaat over het leggen van een laminaat vloer in een appartement. Alvorens in te gaan op hoe het leggen in zijn werk gaat, komt eerst aan de orde wat een laminaat vloer is en waarom die in een appartement verboden kan zijn.

Wat is een laminaat vloer

Een laminaat vloer is een kunststofvloer, die uit diverse lagen is opgebouwd. Dat kunnen drie of vier lagen zijn. Bij laminaat met vier lagen is de samenstelling:

  • Een onderlaag van kunststof
  • Een laag die als drager dienst doet
  • Een laag met bedrukt papier
  • Een kunststof toplaag

Door deze samenstelling is er bij laminaat sprake van contactgeluid. Als men erop loopt, ontstaan er trillingen in de vloer. Die trillingen veroorzaken in een ruimte eronder luchttrillingen die worden waargenomen. Die onderliggende ruimte functioneert als een klankkast, die het geluid nog beter hoorbaar maakt.

Vereniging van eigenaren (VvE)

Elk appartementengebouw heeft een vereniging van eigenaren (VvE) waar alle appartementseigenaren automatisch lid van zijn. In het huishoudelijk reglement staat doorgaans vermeld dat er geen vloer in een appartement mag worden gelegd, die geluidsoverlast veroorzaakt voor de bewoners van andere appartementen. In de praktijk gaat het om contactgeluid, waar met name de onderburen last van kunnen hebben.

Geluidsreductie

Voor een appartement geldt vaak de zogenoemde 10dB eis. Dat betekent dat de onder- en/of laminaat vloer het geluidsniveau met 10dB oftewel een factor 10 verlagen. Voor ondervloeren bestaat een keurmerk, dat een geluidsreductie van 10dB garandeert. Het certificaat kan dan aan buren en/of de VvE worden getoond.

Het leggen van laminaat

Het zal duidelijk zijn dat bij het laminaat vloer leggen in appartement de ondervloer erg belangrijk is. Bij de selectie van de ondervloer dient er behalve op de geluidsdemping ook te worden gelet op de warmte-isolatie, de vochtdichtheid en het egaliserend vermogen. Voor het laminaat leggen is het beste om in een hoek te beginnen. Om afstand tot de muren te houden, gebruik je afstand houders. Voor het afzagen van het laminaat kan het beste een laminaatsnijder worden gebruikt. Behalve een mooie snede voorkom je er ook mee dat de bovenlaag van het laminaat beschadigd raakt. Een decoupeerzaag is ook heel handig. Daarmee kan je meer doen dan alleen recht zagen. Om te voorkomen dat de bovenlaag beschadigt, leg je bij het zagen de toplaag aan de onderkant.

 

Bron: Vloerendeur

You Might Also Like