Huis

Vind jouw ultieme houtkachel

7 mei 2019

Als je op het internet kijkt lijkt het wel alsof er een eindeloze hoeveelheid keuze is uit houtkachels. Er zijn er met gemak rond de 1500 te vinden, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Dit maakt de lastige keuze niet makkelijker. Er zijn tig dingen om rekening mee te houden: Merk, rendement, grootte, design, kleur en dergelijke. Graag helpen wij jou met deze zoektocht, zodat je jouw droomkachel snel weet te vinden. Het belangrijkste is dat deze past binnen de persoonlijke situatie.

Type houtkachel

In eerste instantie is het handig om een besluit te nemen welk type houtkachel je wilt hebben, want hier zijn namelijk vier soorten in: vrijstaand, inbouw, hangend en inzet. De eerste drie zijn mogelijk zonder een bestaande haard te hebben, terwijl de laatste alleen geplaatst kan worden in een bestaande situatie. De vrijstaande modellen zijn verkrijgbaar in een retro, klassiek of modern jasje. Terwijl de inbouw, inzet en hangende modellen voornamelijk modern zijn.

Positie

Als de keuze gemaakt is welk type het wordt, is het aan te raden om te bedenken vanaf welke kant je naar het vuur wilt kunnen kijken. Is aan de voorzijde genoeg, omdat de houtkachel in een hoek komt te staan? Of komt deze tussen de eet- en zithoek te staan? Dan is het beste als er gekozen wordt voor een houtkachel met vuurzicht aan drie zijden, zodat je te allen tijde zicht hebt op het vuur. Voor de vrijstaande modellen is het soms mogelijk om er een draaiplateau onder te monteren, zodat deze draaibaar wordt en je zelf bepaalt waar het vuur zichtbaar is.

Installatie

Vervolgens is het van belang om na te denken over de installatie. Bij alle modellen is het vaak mogelijk om deze aan te sluiten op het bestaande kanaal als deze er al is. Soms is het bij de inbouwhaarden dat het bestaande kanaal te klein is, waardoor het mogelijk is dat de trek niet voldoende is en deze niet naar behoren werkt. Mocht er wel gebruik worden gemaakt van het bestaande kanaal en deze is van steen, dan is het aan te raden om hier een flexibel RVS doorheen te voeren.

Rookkanaal

In de meeste gevallen is er geen bestaand kanaal en dient deze aangelegd te worden. Dit kan door het huis of bij een vrijstaand of hoekhuis tevens langs de gevel. Het belangrijkste is dat er rekening wordt gehouden met de brandveiligheid. In de ruimte van de houtkachel mag gebruik worden gemaakt van enkelwandig kanaal en dubbelwandig geïsoleerd wanneer er door een muur of plafond wordt gegaan. Aan te raden is om dit met een installateur te bespreken die hierin gespecialiseerd is, zodat alles volgens de regels gedaan wordt.

You Might Also Like