Buitenleven

Tips voor het aanleggen van een oprit

7 mei 2019

Om problemen met een nieuwe oprit te voorkomen is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. In dit artikel geven we je een aantal tips voor het bestraten van je oprit zodat je nog jarenlang probleemloos je auto op je nieuwe oprit kunt parkeren.

Gebruik stenen of tegels die dik genoeg zijn

Wanneer je stenen of tegels voor je oprit gebruikt die niet dik genoeg zijn heb je kans dat deze bezwijken onder het gewicht van een geparkeerde auto. Over het algemeen wordt aangeraden om een minimale dikte van 7 centimeter aan te houden om te voorkomen dat de stenen of tegels breken.

Leg de oprit op een goede fundering van ophoogzand

Ook een goede ondergrond is van belang om te zorgen dat de stenen of tegels van je nieuwe oprit niet breken. Maar daarnaast voorkomt een stevige fundering ook verzakkingen. De richtlijn is om een laag ophoogzand van ergens tussen de 25 en 35 centimeter te gebruiken als ondergrond voor een oprit.

Kies een stevig legverband

Een legverband is het motief waarin je de stenen of tegels legt. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, maar het is verstandig om te kiezen voor een stevig legverband dat voorkomt dat de stenen of tegels gaan verschuiven. Daarom zijn de meest gebruikte legverbanden voor opritten het elleboogverband en het keperverband, waarin de stenen dwars tegen elkaar aan liggen.

Maak gebruik van opsluitbanden

Opsluitbanden liggen aan de randen van je oprit en zorgen ervoor dat er geen ruimte is voor de stenen of tegels van je oprit om te verschuiven. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en diktes, maar voor een oprit wordt aangeraden om opsluitbanden te gebruiken van minimaal 8cm x 20cm x 100cm.

Oprit aftrillen

Als je klaar bent met het straatwerk is het een goed idee om de oprit af te trillen, hierdoor zullen de stenen of tegels zich goed vast zetten in de ondergrond en dus ook minder snel verschuiven of verzakken. Zorg er wel voor dat je de oprit eerst goed schoonmaakt en gebruik eventueel een beschermhoes om de trilplaat om zo beschadigingen aan de stenen of tegels te voorkomen.

You Might Also Like