Huis

Veilig wonen: 4 tips

22 oktober 2018

Iedereen wil natuurlijk veilig wonen. Rustig in bed liggen zonder bang te zijn voor inbrekers, geen angst voor brand terwijl je weg bent. Dat soort dingen zijn de normaalste zaak van de wereld, maar het is wel zinnig om bij stil te staan. Hoe zorg je dat je niet alleen lekker woont, maar dat ook veilig doet? Met deze 4 tips helpen we je op weg.

1. Veilige sloten

Goede sloten op alle ramen en deuren zijn belangrijk. Natuurlijk zorg je daarmee dat ongewenst volk buiten de deur blijft, maar het is ook belangrijk om schade uitgekeerd te krijgen als er toch iets is voorgevallen. Een slot dat goedgekeurd is voor de verzekering, zorgt dat jij de schuld niet krijgt na een inbraak. Heb jij een inboedelverzekering? Wat valt daar precies onder en wat niet? Neem jouw polis goed door om te zien waar aandachtspunten liggen om jouw woning goed en veilig te maken.

2. Een alarmsysteem

Veel mensen zijn bang voor ongure types in en rond het huis. Niet zo gek, want het inbrekersgilde slaat te pas en te onpas toe. En natuurlijk ben je daarvoor verzekerd, maar het is geen fijn idee dat er zomaar iemand je huis in kan. Daarom is een alarmsysteem geen overbodige luxe. Je zorgt daarmee dat inbrekers wel twee keer nadenken voor ze jouw huis uitkiezen om leeg te halen. Er wordt snel alarm geslagen als iemand dat toch in z’n hoofd haalt en als je een uitgebreid systeem hebt, kun je op beeld terugzien wie het waagde bij jou in te willen breken.

3. Brandmelders

Een grote angst voor velen is brand in huis. Wat moet het eng zijn om middenin de nacht wakker te worden van een vuurzee elders in huis. Mocht het onverhoopt zover komen, dan zijn goede brandmelders je redding. Hang er in elk geval op elke verdieping één op, maar zeker in ruimtes waar elektrische apparatuur staat of waar je slaapt, is een extra rookmelder geen overbodige luxe.

4. Gebruik een kluis

Een goede kluis redt misschien niet je leven, het bespaart je wel een hoop gedoe als er calamiteiten zijn geweest. Kies een brandwerende kluis waar je belangrijke papieren veilig in op kunt bergen. En heb je een kluisdeur met code, dan is het ook voor inbrekers niet zinnig om een poging te doen. Leg spullen van grote materiële en immateriële waarde dus ook in de kluis, wat er ook gebeurt, je zult ze dan altijd weer veilig terugkrijgen.

You Might Also Like