Uncategorized

Vaste lasten verlagen: besparen of bezuinigen?

18 mei 2017

In de zoektocht naar het verlagen van onze maandlasten worden de termen ‘besparen’ en ‘bezuinigen’ veelvuldig genoemd. Dikwijls worden deze begrippen door elkaar gebruikt, omdat men er doorgaans vanuit gaat dat het synoniemen van elkaar zijn. Toch is er wel degelijk een verschil tussen de twee.

Besparen

Wanneer je geld probeert te besparen, houdt dit eigenlijk in dat je je vaste lasten op een rijtje zet en kijkt waar er eventueel wat te besparen valt. Je kunt bijvoorbeeld besparen op je energiekosten, je telefoonabonnement of autoverzekering. Door te besparen houd je simpelweg meer geld over voor leuke, minder noodzakelijke uitgaves.

Bezuinigen

Probeer je geld te bezuinigen, dan vindt er dus eigenlijk een verschuiving van financiële middelen plaats. Het geld dat je overhoud door bepaalde uitgaven in te houden, kun je uitgeven aan zaken die het harder nodig hebben. Bezuinigen houdt vaak in dat je bepaalde activiteiten of uitgaves niet meer kunt doen die je normaliter wel graag zou doen.

Bij besparen is er niet altijd sprake van het korten van uitgaven. Besparen is het verlagen of stopzetten van onnodige en overbodige kosten. Bijvoorbeeld door energie af te nemen bij de goedkoopste energiemaatschappij. Je zult hierdoor geen dag aan energie verliezen, maar je bent wel goedkoper uit. En misschien draag je zelfs wel een steentje bij aan een beter milieu, door groene energie af te nemen!

Besparen is dus eigenlijk veel leuker dan bezuinigen, omdat je niet noodzakelijk producten of diensten hoeft te verliezen. Er zijn een hoop redenen om te willen besparen op je maandlasten, bijvoorbeeld:

  • Verlagen van vaste lasten van producten of diensten die goedkoper kunnen;
  • Het aflossen van een schuld;
  • Ondervangen van minder financieel gunstige periodes;
  • Opsparen van geld voor een grote investering zoals een huis, auto of laptop.

Waarop kun je geld besparen?

Veel uitgaven zijn van huishoudelijke aard en keren maandelijks terug. Om die reden worden deze kosten ook wel maandlasten genoemd. Aan de meeste vaste lasten ontkom je natuurlijk niet, maar dit betekent niet dat je overal de hoofdprijs voor hoeft te betalen. Veel van je maandlasten kunnen waarschijnlijk stukken goedkoper, zoals je energiecontract, je autoverzekering, je telefoonabonnement of je hypotheek. Wil je gaan starten met besparen, begin dan met het verlagen van je maandlasten!

Niet alles waar je geld op kunt besparen kun je een besparing noemen. Sommige besparingen zijn eigenlijk bezuinigingen, zoals het minder uitgeven aan kleding, uitgaan of etentjes. Hiermee houd je niet zozeer geld over, maar besteed je het simpelweg ergens anders aan. Het leuke aan geld besparen is dat je er uiteindelijk juist geld aan over houd en je dus kunt richten op andere dingen, zoals sparen!

 

You Might Also Like