Buitenleven, Grote klussen, In de tuin, In en rondom huis

Welke Houtsoort voor je tuinhuis of blokhut?

16 mei 2017

Tuinhuisjes en blokhutten zijn verkrijgbaar in veel verschillende houtsoorten. Niet elke houtsoort is hetzelfde dus het is goed om hier even bij stil te staan. De ene houtsoort heeft een sterke structuur en is bestendig tegen slecht weer waar de andere houtsoort misschien slechter presteert. In deze blog vertel ik je over de meest gebruikte houtsoorten voor blokhutten en tuinhuisjes.

Vurenhout

Vurenhout is een naaldhoutsoort. Het is een houtsoort met fijne jaarringen en is bleek tot witachtig van kleur. Vuren is een houtsoort die gemakkelijk te bewerken is en relatief goedkoop. Het is aangeraden om vurenhout na het bewerken snel af te werken door het te impregneren en/of te bewerken met beits of verf. Het hout kan anders gaan verkleuren door zonlicht. Het is aangeraden vurenhout te impregneren. Dit maakt het hout beter bestand tegen weersinvloeden. Vuren is niet één van de meest duurzame houtsoorten en is onbewerkt niet goed bestand tegen vocht.

Vurenhout wordt veel gehaald uit Noord-Europa (Scandinavië) en midden Europa. Het hout uit de koudere gebieden, zoals Noord-Europa, is van betere kwaliteit. Door de kou groeien de bomen minder snel waardoor fijnere jaarringen ontstaan. Dit zorgt voor sterker hout.

Grenenhout

Grenenhout is net als vuren een naaldhoutsoort en wordt na vuren het meest gebruikt in Nederland. Grenen is lichtbruin van kleur en is een harshoudende houtsoort. Net als vurenhout is grenenhout gemakkelijk te bewerken waardoor het geschikt is voor tuinhuisjes en blokhutten. Net zoals vurenhout is grenenhout niet heel erg duurzaam en kan onbewerkt niet goed tegen vocht.

Grenenhout groeit op veel plekken en wordt voornamelijk gehaald uit Amerika en Canada. Maar grenen kan ook afkomstig zijn uit Midden- of  Noord-Europa. Ook bij grenen geldt dat het Noord-Europese hout van betere kwaliteit is door de fijnere jaarringen.

Lariks en Douglas hout

Lariks (ook wel Larix) en Douglas hout worden vaak als hetzelfde gezien maar zijn in feite twee verschillende houtsoorten. Beide zijn naaldhoutsoorten en bezitten soortgelijke eigenschappen maar er zijn ook kleine verschillen, zoals de kleur van het hout en de nerf van Lariks hout kan soms iets warriger zijn. Beide houtsoorten zijn heel erg duurzaam en hard. Het hout is erg geschikt voor constructies zoals bij veranda’s en kapschuren maar komt ook voor bij blokhutten en tuinhuizen.

Keuze maken in de houtsoort voor blokhutten en tuinhuisjes

Afhankelijk van het doel van de blokhut of het tuinhuis maak je de keuze voor de houtsoort. Vurenhout en grenenhout is wel het meest gebruikt en prijstechnisch het goedkoopst. Als deze houtsoorten geïmpregneerd worden en ze worden geverfd of in de beits gezet kunnen ze erg lang meegaan. Voor blokhutten en tuinhuisjes van eiken, Lariks of Douglas hout betaal meer maar het is dan ook veel duurzamer. Sommige mensen vinden de uitstraling van het hout ook erg belangrijk. De keuze van de houtsoort hangt daarmee af van de uitstraling en het doel van het tuinhuis of de blokhut. Laat je adviseren door een specialist voordat je een keuze maakt.

Blokhutwinkel

Een goede tip is Blokhutwinkel.nl. Blokhutwinkel werkt met Noord-Europees grenen en vurenhout (fijnere jaarringen en sterker) en heeft een erg uitgebreid aanbod. Blokhutwinkel heeft een prachtige showroom waar ruim 100 diverse modellen staan opgesteld.  Neem een kijkje in hun showroom of bekijk het aanbod online op Blokhutwinkel.nl.

You Might Also Like