Uncategorized

Vincent van Gogh

7 maart 2016

Vincent van Gogh was een Nederlands schilder, hij wordt tegenwoordig gezien als een van de grote schilders uit de 19e eeuw. Dit was in zijn jaren heel anders, de waardering voor zijn kunst kwam pas later toen hij overleden was. In zijn jaren als kunstenaar heeft hij waarschijnlijk maar één schilderij verkocht. Hij heeft al zijn kunstwerken in slechts tien jaar gemaakt, dit was voordat hij aan een zenuwziekte leed. Vincent van Gogh heeft op een leeftijd van 37 jaar zelfmoord gepleegd.

Het werk van Vincent

Van Gogh heeft veel tekeningen en schilderijen gemaakt in de jaren dat hij kunstenaar was. Zoals eerder gezegd zijn de kunstwerken pas na zijn dood verkocht. Een aantal van de bekendste kunstwerken kunt u hieronder vinden.

De aardappeleters

Dit schilderij heeft Vincent in 1885 geschilderd in Nuenen. Ze zeggen dat dit op dit schilderij de huiskamer van de familie De Groot aan de Gerwenseweg 4 in Nuenen af is gebeeld. Van Gogh wilde met dit schilderij laten zien dat de boerenfamilie hun maaltijd eerlijk hebben verdiend. Dat ze met hun handen waarmee ze in de schotel grijpen, ook de aarde mee om hebben gespit.

Stilleven met mand aardappelen

Na ‘De Aardappeleters’ begon Van Gogh met het schilderen van stillevens. Vincent heeft in totaal zeven stillevens gemaakt met aardappelen. Hij wilde zijn kennis over kleurentheorie in praktijk brengen, daarom maakte hij eenvoudige composities. Hij gebruikt bij elk schilderij andere kleuren, zodat het schilderij er toch anders uit zag.

Sterrennacht

Over de Sterrennacht is vrij weinig bekend, hij heeft twee keer wat geschreven over dit schilderij in een brief aan zijn broer. Er is wel bekend dat in de tijd dat Van Gogh dit schilderij heeft gemaakt hij leed aan paniekaanvallen. Hij heeft dit schilderij uit zijn hoofd geschilderd en niet in de buitenlucht.

Zo heeft hij nog veel meer bekende schilderijen die hij heeft gemaakt, zoals Amandelbloesem, Zelfportret met grijze vilthoed, Het Gele Huis, De brug van Langlois, De zaaier, Korenveld met kraaien en zo zijn er nog veel meer schilderijen die van Gogh heeft geschilderd. Bijna al zijn schilderijen zijn te vinden in het Van Gogh museum in Amsterdam. Er zijn ook kunstuitleen mogelijkheden in Almelo, ideaal om leuke kunst in huis te halen.

You Might Also Like