In de tuin

Tips & tricks voor een eigen moestuin

6 juni 2017

Je eigen moestuin heeft tal van voordelen. Het is erg leuk om je eigen groente te kweken en bovendien weet je zeker dat het gezond is en er niet met allerlei bestrijdingsmiddelen aan de slag is gegaan. We geven hieronder enkele tips om zo efficiënt mogelijk met je moestuin om te gaan.

Doseer de hoeveelheden

Wanneer mensen planten of zaden gaan inslaan voor de moestuin, laten ze zich vaak verleiden door tal van acties bij tuincentra in de buurt. Je ziet er vaak acties waarbij je een hele doos groenteplanten voor een paar euro kunt halen. Dat is leuk, maar voor je het weet vertrek je met een volle kar met planten. Daardoor is bijna alles tegelijk rijp en heb je dus in korte tijd heel veel groente te verwerken. Doe je dat niet, dan schiet de groente door en kun je het weggooien. Let daarom op met hoeveel planten je koopt. Je kunt beter wekelijks een klein aantal planten halen dan in één keer veel planten kopen.

Na de nachtvorst

Groenteplanten kunnen niet goed tegen nachtvorst. Probeer het planten daarom zo te plannen dat je net na de nachtvorst begint met het inzaaien en inplanten van de moestuin. Zo voorkom je dat alle planten kapot vriezen en je opnieuw moet beginnen.

Verwijder onkruid

Wanneer de moestuin overwoekerd wordt door onkruid, is dat nadelig voor de groei van de planten die wel gewenst zijn. Verwijder daarom het onkruid wanneer het nog klein is. Zo voorkom je dat het gaat zaaien en je tuin binnen mum van tijd helemaal vol staat. Laat je echter niet verleiden tot het gebruik van bestrijdingsmiddelen; zonder bestrijdingsmiddelen zijn de planten veel gezonder en moet het ook prima mogelijk zijn om alles op te kweken. Het kan dan echter wel zo zijn dat er af en toe een oogst mislukt.

You Might Also Like