Buitenleven, In de tuin, Planten & Bloemen

Tuin | Hoe maak je je tuinplanten winterklaar?

14 oktober 2015

Tuin | Hoe maak je je tuinplanten winterklaar?
Het winterklaar maken van tuinplanten is een vak apart. Het verschilt heel erg per plant hoe je deze winterklaar maakt. We maken voor het gemak onderscheid in winterharde en winterzachte planten.

Wat zijn winterharde en winterzachte planten?

Een winterharde plant is een plant die met gemak de winter doorkomt. Vaak zijn dit de inheemse soorten; planten die van nature al voorkomen in Nederland.

Winterzachte planten zijn planten die van nature niet in Nederland voorkomen en in de winter kapot zullen vriezen. Deze planten verdienen extra aandacht om de winter door te komen.

Winterharde planten

Winterharde planten zul je moeten snoeien om ze niet te veel te laten verwilderen. Dode en dorre takken en planten kun je verwijderen en wegdoen. De rest snoei je netjes in.

Winterzachte planten

Winterzachte planten zul je moeten beschermen tegen de vorst. Als je dit niet doet zullen ze kapot vriezen en dus de winter niet overleven. Je kunt de planten bevriezen door er een hoes overheen te leggen. Vaak is dit voldoende voor lichte vorst, maar als de vorst wat heviger wordt zul je daar niet voldoende aan hebben. Je kunt daarom het beste planten binnen bewaren in de winter. Laat ze eerst wel even uitharden door ze ’s nachts binnen te stallen en overdag buiten te laten. Als je dit een weekje hebt gedaan kun je de planten de hele dag binnen bewaren tot het voorjaar wordt. Op die manier voorkom je dat de plant schrikt van de heftige temperatuurschommeling en kun je het langste genieten van de planten! Voorzichtigheid is hier dus zeker bij geboden.

You Might Also Like