In de tuin

Zelf een zwembad bouwen?

1 november 2016

Een zwembad in de tuin was vroeger vooral weggelegd voor de rijken onder ons die in een villa woonden in een buitenwijk van de stad. Toegegeven, het is ook heerlijk ontspannen om in je priveomgeving naast je huis in het zwembad wat baantjes te trekken om een beetje in conditie te blijven.

Tegenwoordig is het laten aanleggen van een zwembad stukken goedkoper geworden dan vroeger en is het zelfs mogelijk om zelf een zwembad in je tuin aan te leggen. Toegegeven, een aantal dingen moet je uitbesteden maar een gedeelte is zelf te realiseren.

Vergunning nodig?

Allereerst is het belangrijk om bij de Gemeente waar u woont na te vragen of er een vergunning nodig is voor de aanleg van het zwembad, ook al betreft het uw eigen terrein. We hebben het hier dus niet over openbare zwembaden. Hierdoor kunt u een hoop narigheid achteraf voorkomen en loopt u niet het risico het zwembad weer af te moeten breken. Er is overigens niet altijd een vergunning nodig voor de aanleg van een zwembad in uw tuin. Een klein zwembad mag in principe zonder vergunning worden gebouwd, voor een groot zwembad is een vergunning nodig. Hoe groot groot is, valt uiteraard na te vragen bij de gemeente.

Graafwerkzaamheden en betonvloer storten

Als u de vergunning heeft gekregen moet de grond worden afgegraven. Dat kan het beste gedaan worden met een graafmachine. Let er wel op dat de grond niet vervuild is, want dan heeft u eerst een schone grond verklaring nodig om te kunnen starten. Nadat het gat gegraven is moet er een betonvloer worden gestort die mooi geëgaliseerd moet worden.

Muren neerzetten

Als de vloer gestort is, waterpas is en glad is gemaakt worden de muren van het zwembad geplaatst. U kunt gebruik maken van betonblokken die gemetseld of verlijmd worden. Tegenwoordig wordt er ook veel gebruik gemaakt van polystyreen blokken. Die zijn wel duurder maar lichter en eenvoudiger om mee te werken. Vervolgens worden de inbouwdelen van het zwembad geplaatst.

Leidingen plaatsen en betegelen

Ook moeten er nog leidingen worden aangelegd waardoor het water het zwembad in kan lopen. Het spreekt voor zich dat u een aantal van bovengenoemde werkzaamheden beter door een specialist kunt laten uitvoeren, omdat herstellen op een later tijdstip een lastige zaak kan worden. Ook moet er een filter worden geplaatst in het zwembad.Als alle onderdelen zijn geplaatst. Moet het zwembad nog worden betegeld om de boel af te werken. Ook hiervoor is het aan te raden om dit karwei door een specialist te laten uitvoeren.

You Might Also Like