Elektronica, Energie besparen, Groen wonen, In en rondom huis

Groen wonen | Tips om energie te besparen

13 oktober 2015

Groen wonen | Tips om energie te besparen
Energie besparen is misschien wel de eenvoudigste manier om geld in de knip te houden. Het hoeft helemaal niets te kosten en in principe hoef je er ook niets aan gemakken op in te leveren. Het kan daarom helemaal geen kwaad om eens goed na te denken over het energieverbruik en hoe dit te verlagen. Daarom geven we enkele tips om energie te besparen!

Schakel apparatuur ’s nachts uit

Vaak staat ’s nachts nog een tv op stand-by, branden er hier en daar nog lampen, staat de computer nog aan met de beeldschermen uit, en ga zo maar door. Hier valt veel op te besparen door als je naar bed gaat gewoon alles uit te zetten. De eerste paar dagen vind je het vooral vervelend en heb je er eigenlijk helemaal geen zin in, maar je zult zien dat het al snel begint te wennen.

Vervang onzuinige lampen

Veel oude hallogeenlampen of gloeilampen gebruiken erg veel energie. Je kunt dit merken door ze eens een tijdje aan te zetten en te proberen of je ze aan kunt raken. Grote kans dat ze gloeiend heet zijn en je ze gewoon niet aan kunt raken. Veel energie gaat verloren aan warmte, terwijl een lamp er alleen is om wat te verlichten. Je kunt daarom beter deze onzuinige verlichting vervangen door zuinige lampen zoals bijvoorbeeld LED lampen. Waar LED lampen voorheen lelijk wit licht gaven wat een heel ongezellige uitstraling gaf, zijn er tegenwoordig lampen die mooi warm licht geven en daardoor heel aangenaam zijn. LED lampen zijn dan ook een prima alternatief voor de ouderwetse gloeilamp!

Kies voor zuinige apparaten

Het is erg belangrijk om voor zuinige apparaten te kiezen, denk hierbij aan een wasmachine, vriezer, droger en andere elektronische apparaten. Tegenwoordig zijn deze apparaten te verkrijgen met een duurzamer gebruik t.o.v. enkele jaren geleden. Op lange termijn zal je de investering van een nieuw apparaat er 100% uithalen, de kosten van het gebruik zullen in veel gevallen namelijk aanzienlijk dalen.

You Might Also Like