Kamers

Tips voor het inrichten van je slaapkamer

9 maart 2016
Inrichten slaapkamer

De slaapkamer is de plek bij uitstek waar je heerlijk tot rust zou moeten kunnen komen. Het is de kamer waar je dag begint en ook weer eindigt. Een heel groot deel van je leven breng je door in de slaapkamer en dan vooral in het bed. Je lekker op je gemak voelen in je slaapkamer is dus wel zo prettig, en de juiste inrichting is daarvan medebepalend. Denk daarbij aan de hoofdkleur van de kamer, de verlichting, de kast(en) en natuurlijk het bed. Ga je voor klassiek, romantisch of juist voor modern en strak?

Kleuren in de slaapkamer
Na de stijlkeuze te hebben bepaald kun je met de kleurstellingen van je nieuwe slaapkamer beginnen. Lichte kleuren maken de ruimte optisch groter, waar donkere kleuren als voordeel hebben dat de kamer langer donker blijft wat wellicht bijdraagt aan een goede nachtrust. De ene mens slaapt lichter als de ander en is gevoeliger voor lichtinval. Ook de gordijnen spelen een zeer grote rol in het licht of donker houden van de slaapkamer. Dikke donkere gordijnen zijn een betere optie als de dunnere lichtere varianten, mocht je het graag donker houden in de slaapkamer. Een donkere vloer is in dit geval ook beter dan een lichte vloer. Er wordt meestal niet veel gewerkt met felle kleuren als hoofdkleur in de slaapkamer. Vaak zijn dit kleuren waar je ‘onrustig’ van word en dat wil je in de slaapkamer natuurlijk voorkomen.

Het kiezen van een bed
Het allerbelangrijkste aspect van de slaapkamer is uiteraard het bed, het is de plek waar je bijna eenderde deel van je dag in door brengt. De plaats waar zowel je geest en lichaam tot rust komen en ook weer herstellen. Een beetje vreemd is dan ook dat er in verhouding vaak niet al teveel geld aan word uitgegeven, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een auto die veel minder gebruikt word. Een bed is dus niet iets om op te bezuinigen, een kwalitatief degelijk bed is erg belangrijk voor een goede nachtrust. Laat je hier door een beddenspecialist goed over inlichten en ga niet direct voor de goedkoopste oplossing. Bekijk welk bed het beste bij jou (en je partner) past. Daarnaast wil je natuurlijk ook een mooi bed dat goed in het interieur past van de slaapkamer. Idealiter staat hij niet naast een raam dat open staat of naast de verwarming. Ook is het fijn wanneer jij en jouw partner beiden eenvoudig aan de zijkant van het bed uit kunnen stappen. In de ideale slaapkamer staat het bed centraal en wordt het vaak als dé blikvanger van de slaapkamer gezien. Zeker boxsprings of hemelbedden hebben een magnifieke uitstraling en zijn er in allerhande uitvoeringen. Niet alleen het bed is erg belangrijk voor een goede nachtrust maar ook de kussen en het dekbed dragen hier aan bij. Een donzen dekbed isoleert heel goed zonder verstikkend te werken, waardoor het lekker warm blijft in bed.

Verlichting in de slaapkamer
Verlichting speelt een zeer belangrijke rol in de sfeer van de slaapkamer. Denk hierbij niet alleen lampen maar zeker ook de manier waarop je de slaapkamer verduistert. Doe je dat met een paneel-, vouw-, of rolgordijn of juist met lamellen? Uiteraard weer iets wat goed past bij de rest van de stijl van je slaapkamer voor een mooi geheel. Een goede verlichting is ook erg belangrijk voor in de slaapkamer. Het liefst met een dimmer op de hoofdverlichting en lampen met een niet al te hoog wattage om eventueel een romantische sfeer te creëren. Ook is het fijn om een lichtbron te hebben die vanuit het bed makkelijk te bedienen is, zodat je wanneer je wilt slapen niet meer je lekkere warme bed uit hoeft te stappen. Veel mensen lezen voor het slapen gaan nog graag een boek of een tijdschrift in bed.

Voorkom een rommeltje
Ondanks dat je dat niet wilt kan rommel in de slaapkamer zich vaak al snel opstapelen. Zeker wanneer je niet al teveel plek hebt om bepaalde spullen op te bergen. Wil je de slaapkamer netjes en geordend houden zorg dan voor genoeg opbergruimte, zodat je voldoende plek hebt om losse spullen op te bergen. Ook kan een teveel aan decoratie een rommelige indruk maken. Houd het liever praktisch en simpel, een leuke plant, wat muurdecoratie en wat kussens op bed volstaat al gauw. Met deze tips ben je verzekerd van een goede nachtrust en ben je overdag ook lekker uitgerust!

Inrichten slaapkamer

 

You Might Also Like