Buitenleven

Kussens op maat voor je loungeset

9 maart 2016

Een tuin is tegenwoordig veel meer dan decoratief. De tuin is het verlengde van je huis en daarmee een stukje van je woonomgeving. Het wordt een steeds belangrijkere plek. Je wilt er lekker kunnen ontspannen, borrelen en dineren. Een loungeset is een van de populairste tuinmeubelen. Dat is niet voor niets: het is ook heerlijk om in de zomer te genieten van de buitenlucht met een wijntje op je loungebank. Een loungebank zit écht lekker als je de juiste kussens hebt geselecteerd. De kussens moeten goed passen op jouw bank voor optimaal comfort. Ook voor de looks van je loungeset zijn kussens belangrijk. Ze kunnen het maken of kraken. Hier lees je alles wat je wilt weten over tuinkussens op maat voor je loungeset.

Type kussens
De keuze voor je kussens begint bij de vulling. Deze keuze hangt uiteraard af van je persoonlijke voorkeur, met name voor het zitcomfort, maar er zijn ook andere zaken van belang. Verwacht je de kussens veelvuldig te gebruiken? Haal je ze elke avond naar binnen of blijven de kussens buiten? Liggen ze onder een afdekje? Ook het budget kan invloed hebben op de je keuze. Hieronder lees je over de kenmerken van de vier meest populaire soorten vullingen voor kussens.

– Quick Dry Foam
Dit materiaal is een type schuimrubber. Het is perfect voor alle weersomstandigheden omdat het water en vocht doorlatend is. Dat betekent dat kussens van dit materiaal gewoon buiten kunnen blijven liggen. Als de kussens nat worden, drogen ze snel op. Ideaal als de zon begint te schijnen na een regenbuitje en je op het terras wilt gaan zitten.

– Koudschuim
Koudschuim is een stevig maar tevens veerkrachtig materiaal. Daardoor kan je hier uren lekker op zitten zonder oncomfortabel te worden. Het is echter een zwaar materiaal waardoor het lastiger te dragen is.

– Polyetherschuim
Dit materiaal komt het meest voor als materiaal voor kussens. Het is makkelijk te verplaatsen doordat het weinig weegt. Desondanks is het een stevig materiaal wat zich tijdelijk vormt naar jouw houding. Het is goed om te weten dat de levensduur van dit type schuim minder lang is.

– Eco schuim
Dit materiaal is de zachtste vulling voor kussens. Het gaat lang mee, dus is het optimaal voor intensief gebruik. Het materiaal bestaat uit één stuk en weegt wat meer.

Maten
Voor de maat van de loungekussens op je loungeset hou je niet alleen rekening met de afmetingen van het meubel maar ook met de vraag of je losse kussens wilt of alles aan elkaar vast. Wellicht is de opbergruimte die je voor de kussens in gedachten had hiervoor bepalend. De kussens zijn vaak groot en lastig te hanteren. Ook de diepte van je loungeset is van belang. Als deze vrij diep is, wil je misschien dikkere kussens als rugleuning.

Stoffen
Na de keuze voor een materiaal en een maat ben je toe aan het allerleukste: de keuze voor stof. Er zijn verschillende typen stof om uit te kiezen, waarbij je vervolgens natuurlijk ook nog eens keuze hebt uit alle kleuren van de regenboog. Dit zijn de drie meest voorkomende typen stof voor kussens:

– Sunproof
Dit materiaal is speciaal gemaakt om verkleuring door de zon tegen te gaan. Het is daarnaast ideaal voor buiten omdat het beschermd tegen vuil en vocht.

– Sunbrella
Subrella is geschikt voor alle weersomstandigheden. Het stoot vocht en vuil af waardoor het zacht blijft. Ook handig: Sunbrella kan in de wasmachine.

– Flame kunstleer
Dit is een type imitatieleer wat bijzonder geschikt is voor in de tuin. Het wordt gemaakt van verschillende stoffen, gedrukt op textiel. Dit materiaal is het meest waterafstotend waardoor het simpelweg droog kan worden geveegd. Flame kunstleer is erg duurzaam: het gaat jaren mee.

Schoonmaken
Ondanks de speciale ontwikkeling van de verschillende materialen in tuinkussens is onderhoud noodzakelijk. Maak de kussens regelmatig schoon en wees er bovendien zuinig op. Tenminste een keer per jaar is een grondige schoonmaakbeurt van belang om het materiaal in topvorm te houden. Sommige kussens kunnen in de wasmachine wat de moeite van het onderhoud wegneemt. Door goed voor je kussens te zorgen kunnen ze jarenlang zitplezier opleveren.

loungeset

You Might Also Like