Vloeren

Een zoldervloer isoleren

9 maart 2016

De zolder kan voor veel mensen een extra kamer zijn of een werkplek. Ook kan een mooie ruime zolder als opbergruimte worden gebruikt. In de meeste gezinnen is dit het geval. Er zijn altijd spullen die je niet het hele jaar in je woonruimte laat staan. Dan is de zolder een uitermate fijne plek om alles op te slaan. Wanneer je deze ruimte als opslag gebruikt kun je, om energie te besparen, de zoldervloer isoleren. Je voorkomt dat op deze manier warmte naar buiten ontsnapt. Isolatie specialist Silenta.nl heeft hieronder de verschillende manieren om de zoldervloer te isoleren. Wat voor isolatie je ook laat aanbrengen, het scheelt al snel 35% in de energiekosten.
Massieve vloer
De massieve vloer isoleren gaat op een andere manier dan het isoleren van een zoldervloer die niet massief is. Harde, drukvaste isolatiepanelen worden rechtstreeks op de vloer gelegd. Toch kan een massieve vloer ook met zacht isolatiemateriaal worden geisoleerd. Wanneer met zacht materiaal wordt gewerkt zoals glas, rots- of steenwol, wordt er eerst een raamwerk op de vloer aangebracht waar dit zachte materiaal in wordt verwerkt.

Drukvaste isolatieplaten
Wanneer de zolderruimte héél weinig wordt gebruikt en belopen is het verstandig om harde isolatieplaten te gebruiken. Op de vloer wordt eerst een dampscherm aangebracht om vochtproblemen te voorkomen. Daar komen de drukvaste platen overheen. Deze isolatieplaten zorgen voor meer isolatie dan wanneer je een raamwerk met glas- of steenwol laat aanbrengen. Dit materiaal is snel aangebracht en de zoldervloer kan goed worden belopen. Wanneer je grote spullen opslaat, zorg dan dat je de zaken een beetje goed verdeeld.

Zachte isolatie op de zoldervloer
Wanneer er een keus is gemaakt om zacht isolatiemateriaal te gebruiken, zal eerst een raamwerk op de vloer komen. In de vakjes wordt de glas of steenwol aangebracht. De dikte moet dan minimaal 15 centimeter bedragen om profijt van het isolatiemateriaal te hebben. Het aanbrengen van het zachte materiaal vraagt wel wat vakkennis. De glas- of steenwol moet heel vast tegen de kanten gedrukt worden.

Niet massieve vloer

Glaswol
Glaswol wat gebruikt wordt als isolatiemateriaal is een silicaat. Het product is gemaakt uit zand en gereycled glas. Glaswol brand niet en lost niet op in water. Werken met glaswol kan jeuk veroorzaken zodat altijd met handschoenen aan wordt gewerkt.
Glaswol kan worden geleverd met een laagje aluminiumfolie erop. Dit kan uitstekend gebruikt worden voor zolderisolatie. De glaswol-deken wordt aangebracht in de houten constructie die vaak al aanwezig is op de doorsnee-zolder.

Steen- of rotswol
Steen- of wat het ook wel wordt genoemd, rotswol is een isolatiemateriaal wat wordt vervaardigd uit diabaas of basalt. Door de steenmassa heel hoog te verhitten, 1400 graden celcius, ontstaat na een aantal bewerkingen draden die samen met een verhardingsmiddel gemaakt wordt tot een isolatiemat. Steenwol is een heel goed isolatiemateriaal voor zolders.
In principe wordt de vloer niet afgewerkt, maar wil je de vloer belopen dan is het verstandig om OBS-platen als afwerking te gebruiken. Vanzelfsprekend kan de vloer ook met houten planken worden afgetimmerd.

Schuimisolatie

Wanneer er op een andere manier geïsoleerd moet worden is het gebruik van PUR-schuim een aanrader. Pur-schuim is al jaren een goed isolatiemateriaal. Er ontstaan géén koudebruggen en alle kieren en gaatjes worden dichtgemaakt. Kou, vocht, tocht en geluidsoverlast behoren tot het verleden wanneer je dit schuim gebruikt om te isoleren. Na een korte droogtijd is de structuur vormvast en stabiel. Het purschuim hoeft ook niet in zo’n dikke laag worden aangebracht, omdat het een hoge isolatie biedt.

Verantwoorde materialen
Het milieu wordt steeds belangrijker. Ook wat betreft het isoleren van een zoldervloer kan rekening worden gehouden met het milieu. De materialen die dan gebruikt worden om het milieu te sparen zijn wel wat duurder en vergen een andere aanpak wat aanbrengen betreft. Maar de mogelijkheid is er om ecologisch verantwoord te werken. Materialen die de gezondheid geen schade toebrengen maar toch prima als isolatie gebruikt kunnen worden zijn:

  • Schapenwol en kurk
  • Vlas- en hennepwol
  • Papiervlokken

Prijzen isolatie van een zoldervloer
Wanneer je het dak laat isoleren ben je meer geld kwijt dan de isolatie van de zoldervloer. Dus je wilt een goede isolatie en de zoldervloer wordt alleen maar gebruikt om spullen te bewaren? Dan is de keus niet zo moeilijk. De oppervlakte is kleiner en de isolatie gemakkelijker aan te brengen. Een zoldervloer isoleren kost ongeveer tussen de 20 en 35 euro per vierkante meter. Wanneer je van plan bent isolatie op de zoldervloer te nemen is het verstandig om te informeren naar eventuele subsidies. Ook het energieverbruik zal minimaal met 25% afnemen. Alles bij elkaar kun je de kosten van de isolatie binnen een jaar terugverdiend hebben.

You Might Also Like