In en rondom huis, Vloeren

Hout en luchtvochtigheid

9 maart 2016

Als u net een nieuwe vloer heeft dan wilt u natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mooi en netjes blijft. U onderhoudt hem daarom natuurlijk goed, maar denkt u hierbij ook aan de luchtvochtigheid in de kamer? Dit is een belangrijk aspect om het hout in goede conditie te houden.

Te hoge luchtvochtigheid

Een te hoge luchtvochtigheid kan nadelig zijn voor uw houten vloer. Bij een te hoge luchtvochtigheid neemt het hout het vocht in de lucht langzaam op, wat kan leiden tot vervormingen in het hout. Dit leidt er vaak toe dat het hout gaat uitzetten of dat het zelfs helemaal bol komt te staan. Daarnaast zorgt de hoge luchtvochtigheid ervoor dat de kamer gevoeliger is voor schimmels, huisstofmijt en muffe luchtjes. Om dit tegen te gaan kunt u de kamer het beste regelmatig ventileren of een luchtontvochtiger aanschaffen die de vochtige lucht afvoert.

Te lage luchtvochtigheid

Niet alleen is een te hoge luchtvochtigheid een groot risico voor uw houten vloer, een te lage luchtvochtigheid kan ook vervelende gevolgen hebben voor het hout. Het hout zelf bevat ook vocht (verschillend per houtsoort)en het is belangrijk dat dit zo blijft. Echter kan een te lage luchtvochtigheid er toe leiden dat het water wordt onttrokken uit de houten vloer. Als dit een langere tijd doorzet kan onstaat de mogelijkheid dat er scheuren en/of krimpnaden in vloer komen.
En niet alleen is een te lage luchtvochtigheid slecht voor uw vloer, ook kan het nadelig zijn voor uw eigen gezondheid. Symptonen hiervan kunnen zijn een droge huid, last van uw ogen, keel of neus. Ook kan dit eerder leiden tot verkoudheid. U kunt een te lage luchtvochtigheid tegen gaan door een waterbakje te plaatsen aan uw verwarming, of door een luchtvochtiger te plaatsen in uw kamer(s).
Wilt u meer weten over luchtvochtigheid of heeft u andere vragen over een houten vloer? Neem dan contact op met Martijn de wit vloeren. Zij staan altijd voor u klaar.

You Might Also Like