In en rondom huis

4 tips om je woning toegankelijker te maken

1 november 2018

Niet elke woning is even toegankelijk. Wanneer je ‘gewoon’ mobiel bent en niet beperkt bent in je bewegen dan zal je hier weinig van merken. Maar stel je voor dat je op leeftijd bent of een handicap hebt. Dan zal je merken dat je sommige woningen nauwelijks binnen kunt komen wanneer je bijvoorbeeld in een rolstoel zit. Dit terwijl er genoeg manieren zijn om je woning toegankelijker te maken. Ook is het zo dat lang niet al die manieren een enorme ingreep hoeven te zijn, soms is het heel simpel!

1. Plaats hulpmiddelen ten behoeve van mobiliteit

 

Er zijn meerde hulpmiddelen waarmee je jouw woning kunt verrijken die zorgen voor een betere toegankelijkheid. Denk aan een bedbeugel, een beugel in de wc en badkamer of een grijppaal in de woonkamer zodat men zich makkelijker in de stoel kan laten zakken. Dergelijke hulpmiddelen kunnen voor veel mensen een uitkomst bieden. Denk aan ouderen die minder mobiel zijn, maar ook aan mensen die ziek zijn of zwangere vrouwen.

2. Maak je woning gelijkvloers

 

Voordat deze groepen mensen echter iets hebben aan deze ondersteunende hulpmiddelen binnenshuis, is het wel zaak dat deze mensen ook makkelijk een woning binnen kunnen komen en zich makkelijk kunnen verplaatsen in de woning. Dé oplossing hiervoor is het gelijkvloers maken van je woning. Dat betekent dat alle drempels of andere verhogingen worden verwijderd. Wanneer iemand in een rolstoel zit of slecht ter been is, kunnen drempels of verhogingen ervoor zorgen dat diegene de grootste moeite heeft om zich alleen al door een woning te kunnen voortbewegen.

3. Schakel een expert in

 

Vraagt de situatie echt om een ingrijpende aanpassing, dan zijn er meerdere mogelijkheden. Stel dat iemand minder mobiel is maar wel in een woning moet leven en niet alleen af en toe langs komt. Dan zijn zaken als een rolstoellift of een drempeloprit waarschijnlijk onmisbaar. Dergelijke grotere aanpassingen vragen wel om het inschakelen van een expert.

4. Zorg voor ruimte

 

Naast dergelijke grotere aanpassingen kun je ook met simpelere aanpassingen al een heel eind komen. Zo kun je voorkomen dat er te weinig ruimte is in smalle doorgangen of paden. Plaats meubels niet te dicht op elkaar en laat geen onnodige spullen door de woning slingeren. Zo maak je de beschikbare ruimte al beter toegankelijk en te gebruiken.

 

Er zijn dus best wat dingen die je kunt doen om je woning toegankelijker te maken!

You Might Also Like