Inrichting

Thuis op de bank met je favoriete tijdschriften.

4 april 2019


Drie redenen waarom lezen goed voor je is.

Het zal je niet ontgaan: we lezen steeds minder. Een ontwikkeling die zich inzette met de komst van de televisie en versterkt is door de intrede van de smartphone en tablet. Hele volksstammen hebben het goede oude geschreven woord aan de wilgen gehangen en vullen hun avonden met Netflix. Er is sprake van een heuse ‘scherm cultuur’. Het NRC wijdde er onlangs een artikel aan: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/18/nederlanders-lezen-steeds-minder-in-vrije-tijd-a1588774

Nu komt deze ontwikkeling niet uit de lucht vallen: kijken kost minder energie dan het vergaren en interpreteren van geschreven informatie. En energie, dat is nu net datgene wat in de vrije tijd ’s avonds ver te zoeken is. Toch is het de moeite waard om deze gewoonte eens onder loep te nemen. Er zitten namelijk een hele hoop voordelen aan lezen welke je op de lange termijn winst opleveren. Maak hiermee een mooi begin en lees door om erachter te komen wat het jou op kan leveren.

1. Je wordt er sociaal van.

Een groot, maar onderbelicht voordeel is dat het stiekem hartstikke goed is voor je sociale vaardigheden. Door de ogen van personages of door het lezen van inspirerende interviews leer je je in te leven in de gevoelswereld en beweegredenen van anderen. Dit kan je in het dagelijks leven helpen inleven in de ander: wat wil die ander eigenlijk en wat is zijn intentie? Dit alles draagt bij het opbouwen van empathie. Door je in te leven in personages of schrijvers waar je het op bepaalde vlakken niet eens bent, wordt je ook nog eens een stuk toleranter en krijg je een meer open zienswijze.

In elk verhaal zitten daarnaast wel elementen die herkenbaar zijn. Dit kan zijn op het gebied van ervaringen, gevoelens, fantasieën, gedachten of gedragingen die op enige manier op jouw eigen leven van toepassing zijn. Ook kan het heel fijn zijn om te lezen dat jij niet de enige bent die met bepaalde dingen worstelt. Dit kan zelfs op een therapeutische manier werken en je het gevoel geven dat je er niet alleen voor staat. Je kunt je eigen ervaringen hierdoor ook in een ander licht gaan zien.

Ook hebben geletterde mensen altijd interessante gespreksstof aan de eettafel of op een feestje. Niet alleen kun je over meer dingen mee praten, ook kun je vertellen wat je onlangs zoal gelezen hebt. Iemand nog boekentips nodig?

2. Het vermindert stress.

Het moderne leven kan behoorlijk gejaagd zijn. Na je werk boodschappen koken om een voedzame maaltijd op tafel te zetten, na het eten door naar de sportclub voor een uurtje spinnen of cardio, ’s avonds de kinderen ophalen van muziekles: voor je het weet plof je uitgeteld in bed. Er wordt tegenwoordig heel wat van ons geëist en veel mensen vinden het moeilijk om hieraan te voldoen. Het zal niemand verbazen dat de burn-out een oprukkend fenomeen is in de geestelijke gezondheidszorg.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond: lezen is gezond. Het is in sommige gevallen zelfs effectiever dan een wandeling of het luisteren van mooie muziek. Het is namelijk een activiteit waar je helemaal in kan opgaan en waarin je helemaal kan verdwijnen. Op die manier focus je alle aandacht op één punt en vergeet je even alles om je heen. De gedachtestroom stopt even en dat heeft een ontspannende werking. Een soort mindfulness dus, maar dan lekker thuis op de bank met een lekker kopje thee en stukje chocola onder handbereik. Hetzelfde effect, maar dan zonder de ingewikkelde technieken.

3. Het is ontspannend én hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Het allermooiste is: al deze voordelen gaan op voor zowel boeken, kookboeken maar ook  tijdschriften. Je hoeft je dus niet zuchtend door ingewikkelde Russische klassiekers te worstelen. Het is ook helemaal goed om ’s avonds lekker op je gemak door een glossy, Libelle of Elsevier te bladeren. Ook van artikelen steek je een hoop op en kun je enorm genieten. Alle elementen die voordelen opleveren vindt je namelijk in een magazine. Een diepgaand interview met iemand die iets heeft meegemaakt en daarover vertelt, verhoogt je empathie en sociale vaardigheden. Van een informatief artikel doe je kennis op die je zelf misschien niet had opgezocht. Een interview met iemand waarmee je het op het eerste gezicht niet eens was, kan je blik op de wereld verbreden.

Na een lange dag vinden veel mensen het makkelijker om zich te verdiepen een paar losse interviews, verhalen en artikelen. Het is dan niet erg als je de draad even kwijt bent en je kunt het zo weer even oppakken of juist even wegleggen. Tijdschriften zijn dus een laagdrempelige manier om de beschreven voordelige effecten te ondervinden. Het is in deze tijd van hoge prestatiedruk en een leven wat nooit stilstaat niks minder dan een cadeautje wat je jezelf kunt geven. Een welkome adempauze en een moment voor jezelf. Om even af te schakelen, om even je gedachten stil te zetten en jezelf onder te dompelen in een andere wereld.

Moeilijk kiezen? Ga voor een proefabonnement

Een keuze maken voor welk tijdschrift bij jou past, is niet makkelijk. Daarom is het mogelijk om een proefabonnement af te sluiten. Zo kun je een aantal opties proberen en kijken welk magazine aansluit op jouw interesses. Je zit op die manier nergens aan vast en kunt van alles uitproberen. Neem voor meer informatie eens een kijkje op internet, bijvoorbeeld bij proefabonnementkrant.com.

Kies een leuk magazine uit dat je aanspreekt, haal een lekkere doos thee en koekjes in huis en ga er eens lekker voor zitten. Heerlijk bladeren terwijl je ook nog profiteert van alle voordelen voor je gezondheid en hersenen. Daar kan geen cursus sociale vaardigheden of mindfulness tegenop. Geniet ervan!

 

You Might Also Like