Inrichting

Hoe werkt een stucadoor?

20 november 2018

Inkopen materialen

Als u akkoord gaat met de offerte, dan zal de stukadoor zich naar de groothandel begeven om de materialen aan te schaffen. De meeste stukadoors hebben een eigen voorkeur met betrekking tot het materiaal waarmee zij werken. Dit kan gebaseerd zijn op prettige ervaringen of bewezen kwaliteit. Afhankelijk van – onder andere – de ruimte waarin gewerkt moet worden, kan het zijn dat er extra gereedschappen moeten worden gehuurd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sterke bouwlampen als er in donkere ruimtes moet worden gewerkt of een stukadoors steiger bij hoge muren.

Voorbereiding

Zodra alles is aangeschaft start de stukadoor met de voorbereidingen. Tenzij u hier andere afspraken over hebt gemaakt, moet u er zelf voor zorgen dat de ruimte waar gestuukt moet worden, vrij is van meubels en andere obstakels. Onder voorbereidingswerkzaamheden vallen onder andere het leggen van stucloper. Dit is stevig, waterdicht karton dat ter bescherming van uw vloer wordt vastgeplakt op de grond. Andere voorbereiding die getroffen kunnen worden zijn het verwijderen van (restjes) behang of het opvullen van gaatjes.

Voorwerk

Als uw muren erg beschadigd zijn, dan is een laagje gips of sierpleister niet voldoende om de muur mooi glad te krijgen. Er zal dan eerst een dikke laag raap- of pleisterwerk nodig zijn om deze beschadigingen te herstellen. Ook kan de stukadoor hiermee eventuele ongelijke muren, gelijk trekken. Deze dikke laag heeft overigens wel even de tijd nodig om goed te drogen. Zijn de hoeken van uw muren kwetsbaar, dan kan de stukadoor bescherming aanbrengen met behulp van stalen (of pvc) hoekbeschermers. En soms is het nodig om de muren eerst te behandelen met voorstrijkmiddel. Dit middel zorgt er voor dat het gips of sierpleister beter hecht aan de muren.

Stuken

Een goed begin is het halve werk, zegt men. Als de stukadoor voldoende en juiste voorbereidingen heeft getroffen, dan kunt u het uiteindelijke stuken als “afwerking” beschouwen. Nu gaat uw muur alleen maar mooier worden. Hoe hij de materialen op uw muren smeert of spuit, hangt helemaal af van waar u voor hebt gekozen. Het aanbrengen van spachtelputz vraagt om een heel andere aanpak dan bijvoorbeeld het glad strijken van muren (met of zonder kleur). Een ding is zeker: uw muren zijn bijna klaar.

Drogen

Is het sierpleister aangebracht? Wacht nog even met uw finale oordeel. Het materiaal moet eerst goed drogen. U kunt er vanuit gaan dat er per millimeter aangebrachte sierpleister, ongeveer één dag moet worden gedroogd. Dus is er een pleisterlaag van vier millimeter aangebracht, dan moet er vier dagen worden gedroogd. Dit drogen kan ook niet worden bespoedigd met behulp van extra verwarmingsmaatregelen of het openzetten van alle ramen. Het stucwerk moet op geleidelijke/natuurlijk wijze drogen om scheuren te voorkomen. Het enige dat u kunt doen is zorgen voor een goede ventilatie in de ruimte.

Opruimen

Een beetje nette stukadoor ruimt zijn eigen rommel op. Ook als de klus meerdere dagen in beslag neemt, zal hij aan het eind van iedere werkdag zijn materialen netjes afsluiten en aan de kant zetten. Als hij veel geknoeid heeft op het stucloop, dan zou het hem sieren als hij dit ook aan het eind van de werkdag verwijdert en de volgende dag weer nieuwe stucloper neerlegt. Dit is nog wenselijker wanneer de stukwerkzaamheden plaatsvinden terwijl u gewoon in de woning verblijft. Doet hij (of u natuurlijk) dit niet, dan loopt u letterlijk de kans om het stucvuil ongewild in uw woning te verspreiden.

Nadat alle werkzaamheden zijn verricht en de stukadoor klaar is met het inladen van zijn gereedschap, en u bent tevreden met het resultaat, dan is het moment daar om de rekening te betalen. Overigens, sommige stukadoors vragen vooraf een aanbetaling om bijvoorbeeld het materiaal te kunnen aanschaffen. Dit is niet ongebruikelijk en wordt van tevoren met u afgesproken. Wat ook niet ongebruikelijk is, is het aanbieden van een kopje koffie of andere drank tijdens het verrichten van de werkzaamheden. Wees echter terughoudend met het schenken van alcohol… uw muren zullen er vast niet rechter door worden.

You Might Also Like