Inrichting

Op zoek naar een houtkachel?

5 april 2019

Tegenwoordig is er ruime keuze op het gebied van het verwarmen van je huis. Waar enkele jaren geleden de meeste mensen kozen voor een standaard verwarming, zijn houtkachels nu weer meer in het interieur terug te zien. Wil jij ook een houtkachel aanschaffen? Let dan op de volgende dingen bij je aankoop.

Passend bij jouw huis

Wanneer je een houtkachel aan wil schaffen, wil je uiteraard dat hij past in je interieur. Wij maken ons hier geen zorgen over. Er zijn namelijk kachels in alle soorten en maten.

Waar je wel op moet letten, zijn de mogelijkheden bij jou thuis. We hebben het hier dan over de afvoer van de rook. Voor een houtkachel heb je namelijk een goed rookkanaal of een goede schoorsteen nodig.

Daarnaast moet je goed opletten op het vermogen van de kachel. Je wil uiteraard dat de kachel voldoende vermogen heeft om je huis te verwarmen. Het is belangrijk om het vermogen goed af te stemmen op de grootte van je huis. Een kachel die meer vermogen heeft dan dat nodig is voor het verwarmen van je huis, brandt niet optimaal. Dit is niet goed voor het milieu.

Weet je niet goed wat voor kachel geschikt is voor jouw woning? Vraag het dan aan een expert. Zij hebben er verstand van. Ook op het gebied van een veilige aansluiting is het verstandig om het aan hen te vragen.

Het interieur

Naast dat de kachel moet passen bij je huis, is het wel leuk als de kachel ook een beetje aansluit bij het interieur. Er is een groot assortiment aan kachels, welke ook in verschillende stijlen gemaakt worden.

Zo past een eenvoudige houtkachel perfect in een Scandinavisch interieur en als je liever een echt strakke kachel hebt, bijvoorbeeld voor in je industriële interieur, dan kan dat ook!

Kachels worden vaak van gietijzer of speksteen gemaakt. Dit is vrij zwaar materiaal, het kan in een ruimte dus ook groot of lomp ogen. Tegenwoordig worden er echter ook kachels gemaakt van materiaal dat wat lichter en minder lomp oogt. Sommige kachels kan je zelfs in meerdere kleuren bestellen. De keuze is dus een stuk ruimer dan jaren geleden.

Kindvriendelijk

Een kachel wordt heet en kinderen kennen vaak nog geen angsten. Het is dus verstandig om een hekje om de kachel te plaatsen als je kleine kinderen hebt. Daarnaast laat je natuurlijk nooit je kleintje alleen achter bij een brandende kachel. Het is wel iets om in je achterhoofd te houden bij de aanschaf.

De prijs

Een kachel is niet het goedkoopste in de aanschaf. Het is dus verstandig om van te voren rekening te houden met de kosten. Een kachel is vanaf ongeveer €400,- verkrijgbaar, maar je vindt ook veel duurdere kachels.

You Might Also Like