Inrichting, Styling

Styling | Je woonkamer inrichten: een kort stappenplan

5 november 2015
woonkamer

Styling | Je woonkamer inrichten: een kort stappenplan
Je woonkamer inrichten kan een lastige aangelegenheid zijn. Dit is met name het geval wanneer je er echt ‘wat van wilt maken’, dus als je het echt stijlvol en bij-elkaar-passend wilt krijgen. Natúúrlijk, gewoon op gevoel, zonder planmatige aanpak, is ook niets mee mis en werkt bij sommigen verrassend goed. Maar voor een echte, ‘matchende’, trendy en ruimtelijke inrichting waar je héérlijk in kunt wonen zal het onderstaande stappenplan voor velen een handige aanpak zijn!

Stap 1: opschrijven wat er in de huiskamer moet staan

Voordat je gaat sjouwen met meubels, kun je eerst eens nagaan en opschrijven wat er allemaal in de woonkamer aanwezig moet zijn. Moet er een eettafel staan, of staat deze al in de keuken? Hoe groot wordt de zithoek? Twee bankstellen, één bank en een fauteuil, een grote hoekbank, alleen een loungebank, een rechte 3-zits bank met losse hocker? Waar komt de tv en dus: in welke ‘richting’ staat de zithoek? Of misschien wel geen tv meer, zodat de zithoek in het midden van de kamer kan zijn? Verder: één boekenkast, twee boekenkasten? Géén boekenkast (anno 2015 toch ook een reële mogelijkheid)?

Wat er wel in niet moet zijn, is uiteraard niet alleen maar een kwestie van smaak. Of het financieel haalbaar is, is ook niet onbelangrijk. Je kunt wel een dure, handgemaakte designbank willen, maar gezien de portemonnee is een goedkoop bankstel misschien een beter alternatief. De inrichting zal dus een combinatie van hoe mooi het is en hoe betaalbaar het is moeten worden!

Stap 2: maak plattegrond van de huiskamer

Voor het meest stijlvolle resultaat, moet je met een plattegrond op schaal werken. Dit kun je op papier doen of op de computer. Zorg ervoor dat dit waarheidsgetrouw en zeer nauwkeurig is: houd bijvoorbeeld rekening met stopcontacten, ramen, deuren, schuine daken etc. Zorg er ook voor dat de plattegrond niet te klein is om priegelwerk te voorkomen. Neem bijvoorbeeld een vel papier van 100 bij 60 cm, om maar wat te noemen.

Knip vervolgens de meubels (in de gewenste vorm en grootte) uit en speel hiermee. Dus: schuiven, een andere bankvorm uitknippen, een kleiner formaat uitknippen etc. Dit is een beetje intensief, maar het betaalt zich uit. Zodoende zou je moeten eindigen met een plattegrond met de juiste (vorm en grootte van) meubels en de juiste opstelling.

Stap 3: kleuren kiezen

Kleuren kiezen is moeilijker, in die zin dat dit niet van te voren, op papier, kan worden bepaald. Kleuren toevoegen op de plattegrond zoals hierboven beschreven, geeft niet het gewenste resultaat. Bekende kleurcombinaties kunnen hier echter helpen en daar wordt genoeg over geschreven. Kijk bijvoorbeeld eens hier (let op: in het Engels).

You Might Also Like