In de tuin

In de tuin | Behandelen van houten tuinmeubelen

10 november 2015
tuinmeubelen

In de tuin | Behandelen van houten tuinmeubelen
Houten tuinmeubilair heeft vaak de eigenschap om na verloop van tijd te vergrijzen. Hoewel de één vindt dat de meubelen hier juist een mooie, natuurlijke uitstraling van krijgen, is de ander er minder fan van. Gelukkig zijn er manieren om de vergrijzing van je meubels tegen te gaan. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

Houten tuinmeubelen zijn vaak gemaakt van teak of hardhout. Hoe je je tuinmeubelen moet behandelen, is afhankelijk van welk houtsoort jij in je tuin hebt. Teak bevat van nature meer olie dan de meeste andere harde houtsoorten.  Hierdoor heeft het geen zin om dit hout te beitsen of te lakken. Je kunt teakhouten tuinmeubelen dus onbehandeld laten, of tweemaal per jaar in de olie zetten.  Ander hout kun je het best behandelen door het te beitsen of te lakken. We zullen er hieronder wat dieper op in gaan.

Olie
Zeker voor teakhouten meubelen is oliën de beste behandelmethode. Dit voorkomt dat het hout uitdroogt, zodat het langer mooi blijft. Breng de olie aan met een doek of een zachte kwast. Je kunt gebruik maken van teakolie of een andere geschikte olie voor tuinmeubilair.

Beitsen
Andere hardhouten meubelen kun je het best beschermen met een beits. Hiermee voorkom je dat er vocht in het hout loopt en houtrot veroorzaakt. Kies altijd voor een uv-bestendige beits, om vergrijzing tegen te gaan. Zorg ervoor dat je de tuinmeubelen ieder jaar opnieuw beitst. Maak de oude laklaag eerst schoon en schuur hem vervolgens licht op, alvorens er een dunne nieuwe laag op aan te brengen.

Lakken
Je kunt er ook voor kiezen om je meubelen te verven met een dekkende lak, mits ze van een ander houtsoort zijn dan teakhout. Gebruik als basis een goede grondverf en breng vervolgens twee lagen weerbestendige aflak aan op de meubelen. Houd bij het kiezen van de kleur rekening met het feit dat lichte kleuren langer meegaan, aangezien deze meer zonlicht weerkaatsen.

You Might Also Like