In de tuin

De kozijnentrends van 2020

19 maart 2020

Na verloop van tijd zal er zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van een woning slijtage optreden. Dat is helemaal niet erg of raar. In een woning wordt geleefd waarbij producten op den duur ‘op’ raken. Het is belangrijk dat we wel op tijd voor vervanging of renovatie zorgen. Anders kan u wel eens voor grote problemen komen te staan. Waar we vaak geen rekening mee houden is de slijtage van kozijnen. Zeker houten kozijnen laten slijtage zien. Daarom hebben we voor u trends op een rijtje gezet waarmee u een bewuste keuze kan maken anno 2020.

Duurzaamheid

Vandaag de dag hameren we met z’n allen op duurzame oplossingen voor alles om ons heen. We proberen op allerlei manieren de energieverspilling terug te dringen. Ook de keuze voor een kozijn is hierin belangrijk. Houten kozijnen zijn daarvoor erg geschikt omdat hout goed isoleert. Aluminium daarentegen isoleert juist niet goed de energieverspilling juist omhoog gaat. PVC Ramen en PVC deuren doen een gedegen job en zijn daarom een goede middenweg. Kunststof isoleert namelijk beter dan aluminium, maar niet zo goed als hout dat doet.

 

Levensduur

Zoals we aan het begin van dit artikel al aangaven is uiteindelijk alles een keer aan  vervanging toe. Echter heeft elk materiaal ook zijn unieke eigenschappen en gaat het ene materiaal dus langer mee dan het ander. PVC is daarin een verstandige keuze. Dit materiaal kan tot wel 50 jaar meegaan. Hout is sneller aan vervanging toe wanneer dit niet goed wordt onderhouden. Ook aluminium is net als kunststof een veilige keuze.

 

Onderhoud

Door verwering kan op den duur de verf van een houten kozijn los gaan laten. Na verloop van tijd kan hierdoor houtrot ontstaan als er niet op tijd wordt ingegrepen. Naar PVC en aluminium kozijnen heeft u haast geen omkijken. U hoeft de kozijnen alleen zo nu en dan schoon te maken met een vochtige doek.

 

Prijs

Ook over de prijs moet u goed nadenken bij uw renovatieproject. Vooraf is het goed om al een beeld te hebben van wat u maximaal uit wil geven aan de vervanging van kozijnen. In sommige gevallen kan de prijs namelijk behoorlijk oplopen. Daarnaast is de energiebesparing ook interessant om hierin mee te nemen. PVC is daarin een veilige keuze doordat de aanschafwaarde relatief goedkoop is ten opzichte van hout en aluminium. Ook heeft het een redelijk goede isolatiewaarde. Aluminium is zowel in aanschaf als in energiebesparing een dure keuze. Hout is wat duurder maar isoleert ook goed. Dit zal goed terug te zien zijn op de energierekening.

You Might Also Like