In de tuin

Zwemvijver laten aanleggen

12 januari 2021

Of je nu graag je dolfijnduiken oefent of de hele dag luiert op een vlot, zwemmen is een van de perfecte genoegens van de zomer. Met een minimum aan materialen en zonder een arsenaal aan chemicaliën, kun je een zwemvijver aanleggen in je eigen achtertuin en optimaal genieten van de zomer. 

Het aanleggen
Vraag de meeste zwembadaannemers om een zwembad in de achtertuin te bouwen en de kans is groot dat ze een lange lijst met goederen zullen uitrollen, waaronder wapeningsstaal, gunite, glasvezel, chloor en een energieverslindend filtersysteem. Maar de afgelopen jaren hebben een paar bouwers en een groeiend aantal huiseigenaren geleerd hoe ze zwembaden kunnen bouwen zonder afhankelijk te zijn van een massa vervaardigde materialen en chemische toevoegingen. Ze hebben ontdekt dat het mogelijk is om zwembaden te bouwen die meer gaan over bouwen met de natuur en opgaan in het natuurlijke landschap. Natuurlijke zwembaden gebruiken grindsteen en klei in plaats van beton of glasvezel, en waterplanten in plaats van schadelijke chemicaliën en gecompliceerde mechanische filtersystemen. De planten verrijken het zwembad met zuurstof, ondersteunen nuttige bacteriën die puin en mogelijk schadelijke organismen consumeren, en geven leefgebied aan kikkers, libellen en ander waterleven. Het resultaat is een mooi, ecologisch divers systeem dat relatief goedkoop te bouwen is. Natuurlijke zwembaden vereisen geen schadelijke chemicaliën, zijn redelijk low-tech en vereisen slechts een beetje management. Je hoeft het zwembad niet elke herfst leeg te laten lopen. Behalve dat je het af en toe bijvult, vul je het zwembad maar één keer.

Met de hand een natuurlijk zwembad creëren
De goedkoopste en ecologisch meest verantwoorde manier om een zwembad aan te leggen, is door simpelweg een gat in de grond te hollen. je kunt jouw zwembad zo ondiep of zo diep maken als je wilt, maar de sleutel is om ervoor te zorgen dat de zijkanten hellen: anders stort de grond in. De verhouding moet een verticale val van 30 cm zijn voor elke 3 horizontale voet. Één van de belangrijkste redenen waarom traditionele zwembaden worden gebouwd met een stalen frame, is om ervoor te zorgen dat de wanden verticaal en loodrecht op het bodemoppervlak van het zwembad blijven. Bouw een zwembad met schuine wanden en je hoeft geen stalen wapening te gebruiken. Wil je hier zelf niet aan beginnen, kun je altijd kiezen om dit te laten doen.

You Might Also Like