Veilig wonen

Jouw camera aanmelden bij de politie

19 maart 2020

In steeds meer woningen en winkels vinden we IP-camera’s terug. Uiteraard als doel om onze persoonlijke eigendommen te beschermen. Nog steeds wordt er namelijk in Nederland enorm veel ingebroken. Om inbrekers bij de kraag te vatten heeft politie hard bewijs nodig. Beeldmateriaal kan daarbij natuurlijk uitstekend dienen omdat iets op beeld is vastgelegd. Met uw ip-camera kan u de politie dus een grote dienst bewijzen en uw omgeving weer een stukje veiliger maken.

Politieactie ‘camera in beeld’?

Maar hoe kunt u de politie dan op een eenvoudige manier van dienst zijn? De politie is ingesprongen op het feit dat erin steeds meer woningen en winkels een camera hangt. Daarom is de politie een actie gestart onder de naam ‘camera in beeld’. Naast het feit dat dit de naam van de actie is, heet ook het politiecamerasysteem zo. Dit systeem brengt alle aangemelde camera’s samen op een kaart. Dit zijn dus de camera’s van de overheid zelf die natuurlijk allemaal aangemeld zijn, maar ook van de deelnemende winkels en burgers. Bij een inbraak bij u in de buurt kan de politie op deze manier eenvoudig en snel zien welke camera’s er in de buurt hangen die mogelijkerwijs iets opgenomen kunnen hebben. De politie kan vervolgens met diegene contact opnemen en de beelden opvragen. Heel belangrijk om te weten is dus dat het aanmelden bij dit systeem niet betekent dat de politie live mee kan kijken met uw beelden. Ze kunnen deze ook niet automatisch ‘downloaden’ of van afstand benaderen. Het systeem is puur bedoeld om zo snel mogelijk beelden op te kunnen vragen.

Mag de politie mijn beelden altijd gebruiken?

Zoals aangegeven heeft de politie geen toegang om mee te kijken op uw beelden. De politie zal contact met u opnemen als zij denken dat uw beelden een bijdrage kunnen leveren aan het onderzoek. De camerabeelden van burgers en winkels zijn namelijk toelaatbaar bewijsmateriaal in een strafzaak.

Zijn er kosten verbonden aan deelname?

Aanmelden bij het ‘camera in beeld’ systeem is geheel kosteloos. De politie is namelijk zeer dankbaar dat u mee wilt werken om misdaad terug te dringen en Nederland weer veiliger te maken. Het enige wat het u kost is de tijd die u moet nemen om het aanmeldingsformulier in te vullen.

 

You Might Also Like