Veilig wonen

Het gemak van een traplift

26 november 2018

Als je slecht te been bent en niet meer op eigen krachten naar de bovenverdiepingen van je huis kunt, dan de aanschaf van een traplift een uitstekend idee. Een dergelijke lift wordt geïnstalleerd aan de trap van je huis met een rail, dus er komen geen bouwkundige werkzaamheden bij kijken. Dit is dan ook gelijk een voordeel vergeleken met een huislift. Tegenwoordig zijn er trapliften in vele soorten en maten om mensen met allerlei verschillende behoeften te voorzien van een oplossing. Lees gauw verder om alles te lezen over de traplift.

Wat is de traplift precies?

Over het algemeen wordt een lift als een traplift beschouwd als die diagonaal over de trap beweegt. Je hebt ze voor zowel een rechte trap als voor een trap met een bocht. Voor een trap met bochten, zoals een wenteltrap, is een traplift op maat nodig. Deze vind je in alle soorten, maten en prijzen. Het stoeltje van de lift heeft een elektrische motor en accu die wordt opgeladen wanneer het stoeltje beneden of boven stilstaat.

Verschillende soorten trapliften

Zoals eerder vermeld is een traplift vooral van nut voor mensen met een fysieke beperking die hierdoor niet meer gemakkelijk de trap op kunnen op eigen kracht. Op bijna alle fysieke omstandigheden is er dan ook ingespeeld met de trapliften. Zo heb je de plateautraplift, die gebruikt kan worden met rolstoelen. De stoellift is een stoel die over de rail beweegt waardoor men zittend naar boven kan. Daarnaast is er een speciale obesitas variant voor mensen met extreem overgewicht én is er een speciaal voor kinderen. Tevens vind je ze in uitvoeringen voor buitenshuis die weerbestendig zijn.

Het kiezen van de ideale traplift

Als je je gaat oriënteren op trapliften, zal je zien dat je vele keuzes kunt maken wat betreft de verschillende eerdergenoemde soorten. Daarnaast zijn er nog wat factoren waarbij je keuzes moet maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen of je een traplift wilt in de binnen- of buitenbocht. Bij de buitenbocht is de hellingshoek minder steil, en bij de binnenbocht blijft er meer ruimte over voor de traplopers. Daarnaast krijg je te maken met keuzes zoals het handmatig of automatisch draaien van de stoel en de verstelbaarheid van de verschillende elementen van de traplift. En welke kleuren bekleding en rail zou je graag willen hebben? Dit kan allemaal op maat gemaakt worden.

De veiligheid van een traplift

Als je je afvraagt of zo’n traplift nu wel veilig is, hoef je je hier eigenlijk helemaal geen zorgen over te maken. Een traplift is namelijk juist gemaakt voor mensen die wat moeilijk te been zijn en zijn hierdoor perfect afgestemd op hun veiligheid. Het is tevens aan te raden gelijk een onderhoudscontract af te sluiten, waarbij een onderhoudsmonteur minimaal een keer per jaar komt voor een onderhoudsbeurt. De traplift moet namelijk voldoen aan een hoop veiligheidsnormen waar een professional naar moet kijken. Met een onderhoudscontract kun je ook altijd terecht bij een team professionals als er iets onverwachts gebeurt met je traplift.

Meer weten? Kijk op https://www.liftoffertes.nl/

You Might Also Like