Grote klussen

Spouwmuurisolatie in jouw huis?

17 mei 2016

 

Wil jij dat je huis energiezuiniger is en dat jou maandelijkse of jaarlijkse energierekening fors daalt? Dan is het misschien wel een optie om je huis te gaan isoleren of om je huis verder te gaan isoleren. Er zijn verschillende vormen van isolatie, zo bestaat er onder andere vloerisolatie en dakisolatie. Dit artikel geeft meer informatie over spouwmuurisolatie. Deze vorm van isolatie kan niet bij ieder huis. Benieuwd of het bij jou huis wel mogelijk is? Lees dan snel verder.

Wat is een spouwmuur eigenlijk?
Een spouwmuur is opgebouwd in twee delen muur. Deze twee delen zitten wel aan elkaar vastgemaakt maar tussen de delen in zit een ruimte van ongeveer 8 centimeter. Deze ruimte is erg geschikt om vocht tegen te houden, maar is minder goed als het gaat om energiebesparing. Door de spouwmuur te isoleren kan dit laatste verholpen worden.

Is je huis geschikt?
Of je woning geschikt is voor spouwmuurisolatie heeft hoofdzakelijk te maken met twee aspecten. Allereerst met het bouwjaar van de woning. Oudere woningen werden vaak niet gebouwd met spouwmuren. Vanaf 1920 is er begonnen met het bouwen met spouwmuren. Vanaf 1976 hebben vrijwel alle huizen spouwmuren en dan zou je woning ook geschikt moeten zijn voor deze vorm van isolatie. Het tweede aspect is de dikte van de muren. Een muur moet minimaal 24 centimeter dik zijn om geschikt te zijn voor een spouw.

Met welk materiaal isoleren
Allereerst is het aan te raden om gebruik te maken van de diensten van een professioneel isolatiebedrijf. Zij kunnen je ook advies geven als het gaat om het te gebruiken isolatiemateriaal. Toch kan het geen kwaad om van te voren al wat kennis te hebben over de verschillende geschikte isolatiematerialen:

  • Isolatiekorrels: deze korrels zijn erg populair als het gaat om isoleren. De korrels zijn gemaakt van piepschuim;
  • Glaswol: dit materiaal geeft een goede warmte-isolatie en is vochtbestendig. Dit materiaal is minder geluidswerend dan bijvoorbeeld steenwol;
  • Steenwol: dit materiaal is veel gebruikt bij spouwmuren. Het materiaal is warmte isolerend en geluidsisolerend.;
  • PUR schuim: dit materiaal heeft een open structuur, dit kan erg goed zijn voor de muur zelf.

Het bedrijf zal zelf aangeven welk materiaal zij het meest geschikt achten voor uw project. Voor je in zee gaat met een bedrijf is het verstandig om op verschillende plekken offertes aan te vragen. Dit omdat de prijzen per bedrijf erg van elkaar kunnen verschillen. Nadat de isolatie is uitgevoerd kan je gaan genieten van alle voordelen. Zo hoef je de verwarming minder hoog te zetten en kan je toch genieten van dezelfde temperatuur in huis. Ook het wooncomfort verbeterd na de spouwmuurisolatie.

Mijn huis voldoet niet aan de eisen
Wanneer je huis niet voldoet aan de bovenstaande eisen dan kan er geen spouwmuurisolatie worden uitgevoerd. Toch heb je dan nog steeds veel andere mogelijkheden als het gaat om isolatie. Denk bijvoorbeeld aan binnen isolatie waarbij er isolatiemateriaal wordt geplaatst tussen de wand en de muur. Ook is er buitenisolatie, hierbij wordt er isolatiemateriaal op de buitenmuur aangebracht.

 

You Might Also Like