Grote klussen

Een pand op de juiste manier onderhouden: waar moet je op letten?

19 december 2020
Slecht onderhoud aan huis

Wie in het bezit van vastgoed is, weet dat er bij het onderhoud van een pand heel wat komt kijken. Niet alleen in financieel opzicht, maar ook wat betreft organisatie. Het efficiënt plannen van activiteiten op het gebied van onderhoud vormt dan ook de sleutel voor correct en betaalbaar onderhoud. Een MJOP opstellen is de eerste stap voor woningcorporaties, investeerders, VvE’s en particulieren. Het MJOP (meerjarenonderhoudsplan) geeft je inzicht in de herstel-, onderhouds- en vernieuwingswerkzaamheden die plaats dienen te vinden.

Onderhoud aan dak en gevel

Het dak en de gevel maken een groot deel van het onderhoud uit. Middels het regelmatig reinigen van het dak door een daarin gespecialiseerd bedrijf kunnen eventuele schades direct in kaart worden gebracht. Door deze direct te laten repareren voorkom je overlast, schade en grotere kostenposten. Net als voor het dak geldt dat ook het onderhoud van de gevel afhankelijk is van de staat waarin deze verkeert. Regelmatig en kundig onderhoud beschermt tegen grote uitgaven.

Onderhoud aan het trappenhuis

Bij binnenkomst van een gebouw is een trap een behoorlijke blikvanger. En alhoewel velen er niet bij stilstaan, heeft ook een trap aanzienlijk onderhoud nodig. In de eerste plaats zorg je natuurlijk voor regelmatige schoonmaak. De aard en de intensiteit van de schoonmaakwerkzaamheden hangen af van de materialen waarvan de trap is vervaardigd. Is de trap door beschadiging of slijtage niet meer in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen? Dan dient deze gerenoveerd te worden. Des te groter het gebouw, des te hoger vanzelfsprekend de kosten. De trap is dus een essentieel onderdeel van het MJOP.

Onderhoud aan de kozijnen

Op het gebied van kozijnen bestaan vandaag de dag tal van mogelijkheden. Ze zijn lang niet alleen meer functioneel, maar geven je pand ook een bepaalde uitstraling. Om deze te behouden, is goed onderhoud van levensbelang. Kozijnen dienen daarom één keer per jaar gecontroleerd en eventueel gerepareerd te worden door een daarin gespecialiseerd bedrijf. Controles op regelmatige basis door een vakspecialist zorgen ervoor dat deze onderdelen van het pand langer meegaan. Houten kozijnen vergen het meeste onderhoud, aluminium en staal zijn de makkelijkste materiaaltypen.

Een MJOP op laten stellen door een onafhankelijk ingenieursbureau

Een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) is een rapport waarin je terugleest wanneer welk soort onderhoud plaats dient te vinden, maar ook welk prijskaartje daaraan hangt. Het onderhoudsplan betreft gemeenschappelijke zaken zoals de hierboven genoemde gevels, daken, trappenhuizen en kozijnen. Het MJOP maakt het voor de VvE makkelijker om te bepalen welke onderhoudsreserve passend is en op basis daarvan de bijdrage van de bewoners en/of gebruikers te bepalen. Een MJOP laat je door een professioneel en onafhankelijk ingenieursbureau vaststellen, zoals bijvoorbeeld Van Alfen ingenieurs uit Heelsum.

Een MJOP in combinatie met een conditiemeting

De meeste vastgoedbezitters kiezen ervoor om bij het laten opstellen van een MJOP ook altijd een conditiemeting te laten uitvoeren. Dit behoort bij Van Alfen ingenieurs ook tot de mogelijkheden. Een conditiemeting brengt de technische kwaliteit van bouw- en installatiedelen in kaart. Bij het opstellen van een MJOP wordt namelijk alleen naar de gemiddelde levensduur van onderdelen gekeken. Een conditiemeting geeft je informatie over zaken die ook direct onderhoud nodig hebben.

You Might Also Like