Styling

Scandinavisch wonen

16 februari 2016
scandinavisch wonen

Scandinavisch wonen is al enige tijd erg populair. Maar waar staat het Scandinavisch wonen nu eigenlijk precies voor? Scandinavisch wonen is een woonstijl die eenvoudig, tijdloos, sober en vooral licht is. De reden voor de opvallend lichte interieus is dat er in de noordelijke landen vaak minder zonuren zijn dan andere Europese landen. De koude winterse dagen zijn erg kort. Mede daardoor willen Scandinaviers proberen zo veel mogelijk zonlicht te benutten. De manier waarop ze dat in het interieur doen is door het zonlicht in het lichte interieur te laten reflecteren. Opvallend aan de Scandinavische woonstijl is dan ook vaak dat er wordt gekozen voor grote raampartijen, waardoor er veel zonlicht naar binnen kan. Het lichte interieur wordt echter wel aangevuld met warme materialen, zodat de veelal witte ruimte toch een warm en sfeervol gevoel geeft in de koude wintermaanden.

Scandinavisch wonen is populair in Nederland

Dat het Scandinavisch wonen ook in Nederland erg aanslaat is niet zo gek. In ons koude kikkerlandje kunnen de winters ook lang aanhouden, waarbij de dagen kort en somber zijn. De warme sfeervolle stijl van een Scandinavisch interieur spreekt dan ook vele Nederlanders aan.

Gebruik van natuurlijke materialen en dierenhuiden

Naast de voornamelijk witte en lichte kleuren wordt er in Scandinavische interieurs gekozen voor zo veel mogelijk gebruik van natuurlijke materialen. Veel meubels worden vervaardigd van hout. Deze worden ook afgewerkt met andere natuurlijke materialen zoals leer, katoen of jute. Ook dierenhuiden zijn erg populair in Scandinavische interieurs. Ga maar eens kijken op een willekeurige website over wonen en interieur. Wanneer er afbeeldingen worden gebruikt van Scandinavische interieurs wordt er vrijwel altijd wel gebruik gemaakt van een schapenvacht of koeienhuid in het interieur. Koeienhuiden worden vaak als vloerkleed gebruikt, soms ook wel als decoratief kleed aan de muur. En schapenvachten vervullen een wat bredere decoratieve functie. Zo worden de schapenvachten in verschillende (natuurlijke) kleuren over de bank gedrapeerd, over stoelen gelegd of wordt een grote xxl schapenvacht als vloerkleed voor de open haard gebruikt. Waarschijnlijk zie je het sfeervolle beeld al direct voor je!

Minimalistisch en praktisch

Een Scandinavisch interieur wordt zo praktisch mogelijk ingericht. Het aantal woonaccessoires zal tot een minimum worden beperkt om zo een rustige sfeer uit te stralen. De woonaccessoires die er wél worden gebruikt dienen dan ook als ware eyecatchers. Een koeienvel kleed op de vloer of de schapenvacht over een mooie houten opbergkist kan bijvoorbeeld zo’n eyecatcher zijn. Met praktisch doelen we op het feit dat de meubels en gebruiksvoorwerken in het Scandinavisch praktisch in het gebruik zijn. Vaak zijn ze makkelijk in en uit elkaar te zetten en vervullen ze meerdere functies. Een Scandinavisch interieur is een goede keuze voor iedereen die houdt van een rustig opgeruimd interieur dat eveneens warm aanvoelt en van alle gemakken is voorzien.

 

 

You Might Also Like