Grote klussen

Pneumatische cilinders: functies en werking

14 februari 2020
pneumatische cilinders

Pneumatiek wordt vaak gebruikt in productieprocessen. Pneumatiek is de kennis van de werking van door lucht gedreven machines. Door het gebruik van pneumatische cilinders wordt het productieproces bevorderd en gaat de productiesnelheid rap omhoog. Maar hoe werken pneumatische cilinders eigenlijk? Laten we dat eens uitvinden met als bron Tameson.

Enkelwerkend

De pneumatische cilinder kent heel veel verschillende onderdelen. Een kopkap poort, zuiger, cilinderbuis, eindkap poort en zuigerstang. Deze onderdelen zijn standaard aanwezig in de cilinder. De cilinder kan een dubbele of enkele werking hebben. Bij een enkele werking wordt de lucht aan één kant van de zuiger geblazen om van positie te veranderen. De cilinder keert terug naar de beginpositie door middel van een veer.

Nadelen van de enkele werking is dat er steeds minder power uitgaat door een veer die tegendruk geeft. 

Dubbelwerkend

Bij de cilinder met dubbele werking wordt de lucht aan twee kanten van de zuiger geblazen. Door de luchtdruk beweegt de zuiger naar de andere kant. Deze cilinders worden het vaakste gebruikt omdat ze het kracht in beide richtingen leveren en makkelijk te controleren zijn. Het enige nadeel van dit type is dat ze meer lucht verbruiken. 

De magneet

Vaak heeft de zuiger een magneet, zo kun je ontdekken waar de zuiger zich bevindt. Met een magnetische sensor wordt de positie bepaald. Vaak worden hier bepaalde schakelaars voor gebruikt. Met deze methode houd je de zuiger altijd in het vizier. 

Standaard

Veel pneumatische cilinders zijn zo gemaakt, dat ze geschikt zijn voor verschillende machines en doeleinden. Vaak zijn cilinders gemaakt volgens internationale standaarden, zodat de afmetingen en eigenschappen van de cilinder aan bepaalde regels voldoen. Zo kunnen fabrikanten makkelijk cilinders van andere fabrikanten gebruiken. Wel zo handig.

Weer wat geleerd

Een cilinder kan dus twee werkingen hebben, een enkele werking of een dubbele werking. Bij de een komt lucht van één kant, bij de andere van twee kanten. Door het verschil in luchtdruk bewegen de zuigers in beide types anders. Kortom: gewoon weer wat geleerd. 

You Might Also Like