Groen wonen, In de tuin, Planten & Bloemen

Planten en beveiliging

10 februari 2016

Bij de beveiliging van een woning denken de meeste mensen aan alarmsystemen en sloten op deuren en ramen. Dit is ook de beste bescherming tegen inbraken en andere mensen die ongenodigd je huis willen binnendringen. Echter zijn er nog een aantal meer dingen die bijdragen aan de beveiliging van een woning. Een goed voorbeeld is buitenverlichting. Door te zorgen voor goede verlichting rondom het huis kunnen inbrekers namelijk niet makkelijk ongezien aan een deur of raam rommelen om deze open te krijgen. Ook een schutting om de tuin draagt bij aan een betere bescherming tegen inbraken omdat hierdoor de tuin moeilijker toegankelijk wordt en het zicht naar het huis wordt ontnomen. Iets waar niet veel mensen aan denken is dat planten, net als schuttingen, sloten en velichting, ook kunnen bijdragen aan een betere beveiliging van het huis.

Planten in de tuin

Net zoals een schutting voor een betere beveiliging van de woning zorgt kan dit ook met planten in de tuin gerealiseerd worden. Een schutting draagt namelijk bij aan een betere beveiliging door het moeilijker te maken om dicht bij het huis te komen en door het zicht vanaf de straat naar het huis te blokkeren. Dit kan ook bereikt worden door een hoge heg van coniferen rond het huis te plaatsen. Een nog betere beveiliging kan gerealiseerd worden wanneer er planten met prikkels in de tuin staan. Hierdoor zal het zeer moeilijk worden voor een inbreker om stilletjes via de tuin naar de achterkant of zijkant van het huis te sluipen.

Kamerplanten

Veel inbrekers komen eerst bij een huis kijken om te zien wat er allemaal binnen staat voordat zij terugkomen om daadwerkelijk in te breken. Door gordijnen gesloten te houden kunnen inbrekers geen waardevolle spullen door het raam zien staan en zullen zij de woning vaak overslaan. Immers weten zij dan niet of er ook echt iets te halen valt in het huis. Het probleem is echter wel dat het niet zo gezellig is om de gehele dag de gordijnen gesloten te houden. In dit geval kunnen kamerplanten voor het raam uitkomst bieden. Zij blokkeren het zicht voor het grootste deel waardoor er van een afstand niet makkelijk naar binnen gekeken kan worden. Bovendien fleuren kamerplanten ook nog eens de kamer op.

Planten beveiligen

Hoewel planten gebruikt kunnen worden om een woning beter tegen inbraken te beveiligen is het soms ook nodig om de planten zelf te beveiligen. Regelmatig worden er in Nederland planten bij mensen uit de tuin gestolen. Zo is er bijvoorbeeld vorig jaar een hele periode geweest dat er door heel Nederland hortensia planten werden gestolen uit tuinen. Sommige planten zijn erg duur en kunnen makkelijk op de zwarte markt doorverkocht worden voor veel geld. Een grote cactus kan bijvoorbeeld al snel oplopen tot meer dan 500 euro. Als jij dure planten in de tuin of binnen in huis hebt staan dan kan ook hier beveiliging voor nodig zijn. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen denken aan een infra rood camera die de voordeur en ook meteen de voortuin in de gaten houdt.

You Might Also Like