In en rondom huis

Op zoek naar een betrouwbare makelaar

31 augustus 2016

Bij het kopen of verkopen van een huis kan het erg handig zijn om een makelaar in te schakelen. Deze kan je veel werk uit handen nemen en bijvoorbeeld voor je onderhandelen over de prijs. Daarnaast voorziet diegene je van een passend advies. Makelaardij is een vrij beroep. Dit betekent dat iedereen zich in principe makelaar kan noemen. Daarom is het belangrijk om samen te werken met een betrouwbare makelaar. Er zijn genoeg betrouwbare, maar ook onbetrouwbare makelaars vinden. Waar moet je op letten als je op zoek gaat naar een betrouwbare makelaar?

Waar moet je op letten bij het vinden van een makelaar?

Er moet een klik zijn tussen jou en de makelaar en je moet er een goed gevoel bij hebben. Spreek daarom eerst meerdere makelaars en vraag in je omgeving om ervaringen van makelaars bij jou in de buurt. Raadzaam is om een makelaar te kiezen die is aangesloten bij een vereniging. De kans is dan groter dat je met een betrouwbare makelaar te maken hebt.

Is de makelaar lid van een vereniging?

Indien een makelaar lid is van een speciale vereniging van makelaars, dan gelden er voor alle aangesloten makelaars dezelfde voorwaarden. Dit zijn de verenigingen VBO, NVM en VastgoedPRO. In de voorwaarden van deze verenigingen staan afspraken waaraan alle leden (makelaars) zich aan moeten houden. Je moet bijvoorbeeld eerst schriftelijk toestemming geven voordat een makelaar je huis daadwerkelijk mag kopen of verkopen. Daarnaast mag de makelaar maar voor een partij tegelijk werken. Dit betekent dat de makelaar niet mag werken voor zowel koper als verkoper van dezelfde woning.

Is de makelaar geen lid van een vereniging?

Bij een onafhankelijke makelaar kunnen er andere voorwaarden gelden dan bij een makelaar die aangesloten is bij een vereniging van makelaars. In dit geval is het belangrijk om de voorwaarden van de makelaar eerst door te nemen en duidelijke afspraken te maken van de kosten die betaald moeten worden.

You Might Also Like